UDAR NA ORBANA? Zbog kršenja ljudskih prava Mađarskoj prijete sankcije

Zbog učestalog narušavanja temeljnih ljudskih prava i ozbiljnog kršenja vrijednosti EU u Mađarskoj, zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su danas na pokretanje postupka koji bi mogao rezultirati sankcijama po tu državu.

 

Budući su eurozastupnici nakon prethodne plenarne sjednice zaključili kako trenutna situacija u Mađarskoj predstavlja rizik ozbiljnog kršenja vrijednosti Evropske unije, zastupnici su pozvali na pokretanje članka 7., kojim se poziva Odbor za građanske slobode da sastavi rezoluciju za plenarnu sjednicu, dok se mađarsku vladu poziva na ukidanje zakona kojima bi se ograničila pravila za traženje azila i nevladine organizacije.

U istoj rezoluciji europarlamentarci pozivaju vladu u Budimpešti da postigne dogovor s američkim vlastima što bi omogućilo Srednjeeuropskom sveučilištu (CEU) nastavak rada u glavnom gradu Mađarske kao slobodne institucije.

Pored toga, rezolucijom se poziva Evropska komisija da strogo prati mađarsko korištenje sredstava Evropske unije.

Kako stoji u saopštenju zastupnika Evropskog parlamenta, nedavni događaji u Mađarskoj doveli su do ozbiljnog narušavanja vladavine prava, demokratije i temeljnih prava čime se ispituje sposobnost EU-a da odbrani svoje temeljne vrijednosti.

Stoga su zastupnici ponovili potrebu za procesom očuvanja temeljnih vrijednosti EU-a podržanim u rezoluciji od 25. oktobra prošle godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj