(VIDEO) MCCAIN POZVAO NA PROTJERIVANJE TURSKOG AMBASADORA: ‘Treba ga poslati do đavola, onakvo nasilničko ponašanje zaslužuje odgovor’

Američki senator John McCain, za kojeg Reuters navodi da je jedan od vodećih glasova u Kongresu SAD kada je u pitanju vanjska politika, danas je zatražio proterivanje ambasadora Turske u Washingtonu nakon nasilja koje je izbilo između demonstranata i turskog osiguranja tokom nedavne posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Trebalo bi da protjeramo do đavola njihovog ambasadora iz SAD… Takva stvar ne može da ostane bez diplomatskog odgovora – rekao je predsjedavajući senatskog Komiteta za oružane snage u intervjuu za MSNBC.

McCain je dodao da bi SAD u ovom slučaju mogle da poduzmu i pravne mjere.

Zvaničnici SAD oštro su kritikovali tursku vladu nakon što se pojavio snimak na kojem se pripadnici obezbjeđenja Erdogana guraju pored policije i nasilno prekidaju protest koji se događa ispred ambasade Turske u Washingtonu.

Na snimku se vide muškarci u tamnim odjelima kako pesnicama i nogama napadaju malu grupu demonstranata i kako uzastopno šutiraju žensku osobu koja leži sklupčana na zemlji, prenosi AP.

Nasilje nikad nije prikladan odgovor na slobodu izražavanja i mi podržavamo ljudsko pravo na slobodu izražavanja i mirne proteste bilo gdje – navodi se u saopćenju portparolke američkog State departmenta.

Kako navodi agencija, političari su, također, reagirali povodom incidenta.

Ovo su SAD. Mi to ovdje ne radimo. Ne postoji izgovor za ovakvu vrstu nasilničkog ponašanja – komentirao je američki senator McCain na svom Twitter nalogu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. DENIS

    Erdogan mora naučiti lekciju, civilizacijski se ponašati u stranoj državi. Obezbeđenje ambasade da tuče Američke državljane.Ovo mu neće proći !!!!

    Reply

Komentiraj