ZBOG NACISTIČKOG POZDRAVA: Ostavka člana nove vlade Bugarske

Zamjenik ministra u novoj vladi Bugarske je danas podnio ostavku jer se 2008. slikao kako nacistički pozdravlja figuru oficira u muzeju voštanih figura Grevin u Parizu.

Napetost koju je ta slika izazvala nije za dobrobit vlade i zato sam zatražio da budem razriješen dužnosti”, rekao je danas novnarima zamjenik ministra za regionalni razvoj Pavel Tenev. Mediji su tu kompromitijuću fotografiju našli na njegovom Facebook profilu. “Ja uopšte ne dijelim tu filozofiju”, rekao je Tenev i dodao da je njegov pozdrav rukom ispruženom ukoso naviše bio “gest ismijavanja”.

Nacionalistički vicepremijer Valeri Simeonov je ocijenio kao “glupost” objavljivanje kompromitujuće fotografije. On je rekao da je i sam tokom 1970-ih posjetio nacistički kamp Buhenvald u Njemačkoj i dodao: “Ko zna kakve smiješne slike su mogle tamo da se naprave”. U novoj vladi konzervativca Bojka Borisova, koja je dužnost preuzela 4. maja, tri su krajnje desničarske stranke okupljene u grupaciji “Ujedinjene patriote”. Iz te grupacije su dva potpredsjednika vlade, dva ministra i nekoliko njihovih zamjenika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj