ORBAN OPET OŠTRO KRITIZIRAO UNIJU: ‘Evropa nije Brisel, to su nacionalne države – vi ovisite o nama’

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je u petak Evropskoj uniji da je primijenila “pogrešnu” strategiju prema njegovoj vladi prijeteći joj sankcijama zbog kršenja ljudskih sloboda.

George Soros ponudio pomoć 2010/Foto: Agencije

Evropski parlament zatražio je u srijedu da se protiv Mađarske pokrene kazneni postupak, što bi bilo prvi put u EU, ocijenivši da situacija u toj zemlji predstavlja “jasan rizik teškog kršenja” temeljnih vrijednosti Unije.

Rezolucija protiv Mađarske

Rezolucija, koju je odobrila gotovo trećina konzervativnih zastupnika EPP-a, čiji je član Orbanov Fidesz, “pokazuje da je sva evropska politika zagađena”, rekao je Orban za državni radio.

“Evropa nije Bruxelles, to su države nacije … i ako ih institucije i oni koji ih vode ne poštuju, to je obeshrabrujuće… Oni ovise o nama a ne obrnuto, cijeli taj pristup je pogrešan, rezolucija Evropskog parlamenta je znak pogrešne politike”, rekao je.

Evropska komisija također je povisila ton prema Budimpešti otvorivši potkraj travnja proceduru zbog povrede prava zbog mađarskog zakona o stranim sveučilištima.

Sorosa nazvao “javnim neoprijateljem”

EU prijeti i da će u lipnju pokrenuti proceduru zbog povrede prava protiv Mađarske i Poljske ako i dalje ne budu željele primiti migrante iz Italije i Grčke, kako je predviđeno planom iz 2015.

To pitanje migracija “jedan je od pravih razloga za sadašnje napade na nas”, smatra Orban, optužujući jednu “interesnu skupinu” da želi “svake godine dovesti nekoliko stotina hiljada, čak milion i pol stranaca u EU.

Orban, koji se otvoreno protivi primanju migranata koji po njemu ugrožavaju europski identitet, ponovno je optužio milijardera Georgea Sorosa, Amerikanca mađarskog podrijetla, da je “smislio, djelomično financirao i organizirao” promigrantsku politiku u Europi.

Orban je Sorosa proglasio “javnim neprijateljem” zbog njegovih liberalnih vrijednosti koje on promiče putem svojih organizacija u Europi.

A nije bilo davno kada je taj isti Orban bio Sorosev stipendista, i na krilima priče o nužnosti EU-a i NATO-a osvojio vlast u Mađarskoj.

MAĐARSKOM VLADAJU SOROSEVI STIPENDISTI! Premijeru Orbanu i njegovim saradnicima školovanje na britanskim univerzitetima plaćala fondacija ‘Otvoreno društvo’

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj