SISTEM SABOTIRA SVAKI TRUMPOV POKUŠAJ DA POBOLJŠA ODNOSE: Evo zašto je Rusija zabrinuta zbog političke krize u SAD

Kremlj je sve više nezadovoljan što je Rusija u centru političke bure u SAD, koja prijeti da smijeni predsjedika Donalda Trampa i koja ga sprječava da pravi dogovore s Moskvom, ocijenio je Blumberg.


“Dok Vašington bruji o mogućem opozivu pošto je specijalni savjetnik imenovan da istraži navodne veze Trampovog izbornog štaba i Rusije, zvaničnici u Moskvi su zabrinuti da će taj tajkun koji je postao političar biti toliko obuzet političkom krizom kod kuće, da neće imati šansu da napravi normalan radni odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”, piše američka agencija.

Njegova sudbina sve nesigurnija

Neimenovani zvaničnik Kremlja ocijenio je da izgleda da je američka opsesija Rusijom “otela” Trampovo predsjedavanje SAD.  Četiri mjeseca posle izborne pobjede koja je euforično dočekana u Moskvi, “njegova sudbina izgleda sve nesigurnija” političarima u Kremlju, izjavile su druge dvije osobe upoznate sa situacijom, koje nisu željele da im se objave imena.

Blumberg ocijenjuje da nastavak javnog nezadovoljstva zbog navodnog miješanja Rusije u izbore za američkog predsjednika, onemogućava Kremlju postizanje bilo kakvog dogovora sa SAD o ključnim problemima, kao što je sirijski rat ili ukidanje sankcija zbog sukoba u Ukrajini.

“Nada se polahko gasi”, izjavio je Fjodor Lukjanov, koji je na čelu Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku, savjetodavnog tela Kremlja. Po njegovoj ocjeni, bit će “potpuno nemoguće” napraviti bilo kakav dogovor ako Tramp bude opozvan i ako ga zamijeni potpredsjednik SAD Majk Pens, koji je “veoma konzervativan i prilično agresivan” prema Rusiji.

Putin, koji se prvo šalio na račun “političke šizofrenije” u Vašingtonu, kasnije je rekao da su ih dogadjaji u SAD isprava zasmijavali, ali da “danas nisu samo tužni, nego su i zabrinuti”.

Donald Tramp; Autor: Reuters

Foto: Donald Tramp; Autor: Reuters

Nema smisla nastavljati ozbiljan dijalog

Andrej Kortunov, direktor Savjeta za međunarodne odnose, istraživačke grupe koju je osnovao Kremlj, izjavio je da, imajući u vidu tešku poziciju u kojoj je Tramp, nema smisla nastavljati ozbiljan dijalog.

Kortunov je rekao da se strah od opoziva Trampa povećava i da u Moskvi ima ljudi koji tu mogućnost shvataju ozbiljno. U Rusiji jača osjećaj da su Trampovi protivnici u političkom establišmentu odlučni da ga smijene, izjavio je bivši zvaničnik Kremlja Oleg Morozov koji je sada u odboru gornjeg doma parlamenta za međunarodne poslove. “Rat protiv njega će se nastaviti do posljednjeg metka”, rekao je Morozov.

Rusija je gajila velike nade kada je Tramp izabran za predsjednika, pošto su odnosi Moskve i Vašingtona za vrijeme predsjednika Baraka Obame pali na nivo iz vremena Hladnog rata. Tramp je tokom predsjedničke kampanje hvalio Putina, sugerišući da će možda ukinuti američke sankcije uvedene protiv Rusije zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini. Putin i Tramp bi se prvi put mogli sastati na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Njemačkoj 7. i 8. jula.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj