SPUŠTANJE NA ZEMLJU! Turska neće učestvovati u operacijama SAD-a u Raki

Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, koji  je boravio u posjeti SAD-u, tvrdi da će se turska vojska bez dozvole SAD- a suočiti s bilo kakvom prijetnjom ‘paravojnih kurdskih snaga na sjeveru Sirije’,  ukoliko osjeti da je ugrožena sigurnost Turske.

Erdogan je tokom konferencije za medije u turskoj ambasadi u SAD-u također okončao višemjesečna nagađanja o učestvovanju Turske u operacijama oslobađanja Rake iz ruku DAIŠ-a, te izjavio da zbog prisustva YPG-a Turska neće učestvovati u operacijama oslobađanja Rake.

Turska se protivi naoružavanju Kurda na sjeveru Sirije, koje ima za cilj borbu protiv DAIŠ-a. Iako je osnovni cilj njegovog boravka u SAD-u bila misija nagovaranja američkog predsjednika da obustavi slanje vojne pomoći Kurdima, ali i da Turskoj isporuči turskog klerika u egzilu Fethulaha Gulena, sada je više nego jasno da niti jedan cilj posjete nije ispunjen. Čak šta više, pojedini kongresmeni su pokrenuli inicijativu za smjenom turskog ambasadora u Washingtonu.

(VIDEO) MCCAIN POZVAO NA PROTJERIVANJE TURSKOG AMBASADORA: ‘Treba ga poslati do đavola, onakvo nasilničko ponašanje zaslužuje odgovor’

Erdoan: Turska primorana da kleči pred EU

Zar treba da nastavimo da prosimo i molimo da nas EU primi, upitao je turski predsjednik Režep Taip Erdogan na poslovnom skupu u Istanbulu. Rekao je da Turska traži članstvo u EU “već 54 godine” dok su članice Unije postale zemlje koje su kasnije podnijele zahtjeve za članstvo, javila je agencija AP.

Erdogan je kritikovao povećavanje broja poglavlja koja se neophodna tokom pregovora o pristupanju EU. Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da Turska “neće moliti” Njemačku da ostane u vojnoj bazi Indžirlik gdje se nalazi oko 270 vojnika.

Njemačka je prije dva dana osudila odluku Turske da njemačkim poslanicima zabrani da posjete njemačke vojnike stacionirane u tursko-američkoj vazduhoplovnoj bazi Indžirlik. Turske vlasti su tada navele da je zabrana “posljedica odluke Berlina da odobri azil turskim vojnicima” optuženim za učestvovanje u prošlogodišnjem pokušaju puča u Turskoj.

Odnosi Turske i EU su znatno pogoršani posljednjih mjeseci jer je Njemačka zabranila tri skupa turske zajednice radi promocije referenduma o Erdoganovim ovlaštenjima, što je potom učinila i Holandija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj