VELIKE TENZIJE UOČI IZBORA U IRANU: Predsjednik Rouhani upozorio moćnu Revolucionarnu gardu da se ne upliću u izborni proces

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji se nada osvajanju novog mandata na predsjedničkim izborima koji se u Iranu održavaju sutra, upozorio je moćnu iransku Revolucionarnu gardu da se ne upliću u izborni proces.


Ovo upozorenje pokazuje kako su političke tenzije u Iranu vrlo visoke – naime, konzervativci su vrlo skeptični prema Rouhaniju, a naročito prema njegovom otvaranju prema Zapadu.

Revolucionarna garda je vrlo moćna i utjecajna u Iranu i vrlo rijetko se događa da se netko uopće usudi kritizirati je. Na sutrašnjim izborima dva su ključna kandidata – aktualni predsjednik Rouhani i klerik Ebrahim Raisi, a vjeruje se da Revolucionarna garda preferira Raisija.

Podsjetimo, 2009. godine pojavila se sumnja da je Revolucionarna garda lažirala izborni rezultat kako bi se pobjednikom proglasio Mahmoud Ahmedinedžad, što je dovelo do masovnih prosvjeda diljem zemlje u kojima je ubijeno više desetaka osoba.

Dvanaesti predsjednički izbori u Iranu održat će se u petak, 19. maja 2017. Istovremeno će se održati i peti izbori za islamska gradska i ruralna vijeća. Registriranje kandidata započelo je 4. aprila i trajalo je pet dana. Nakon objave imena potvrđenih kandidata, oni su od 28. aprila do 17.maja imali priliku za svoju predizbornu kampanju.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj