IZ BRISELA ČESTITKE, IZ WASHINGTONA BOMBE I SANKCIJE! Mogerini pohvalila ubjedljivu pobjedu Rohanija u Iranu!

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pohvalila je današnju ubjedljivu pobjedu i reizbor iranskog predsjednika Hasana Rohanija i založila se za to da Unija nastavi da radi na primjeni nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015, prenosi AFP.

Mogerini pohvalila ubjedljivu pobjedu Rohanija u Iranu

Iranci su pokazali strastveno učešće u političkom životu svoje zemlje. Čestitam predsjedniku Rohaniju na dobijenom snažnom mandatu“, poručila je Mogerinijeva putem Tvitera. Ona je dodala da je “EU spremna da nastavi rad na punoj primjeni nuklearnog sporazuma, bilateralnom angažovanju, regionalnom miru i ispunjenju očekivanja svih ljudi u Iranu”.

AFP podsjeća da su EU i vodeće svjetske sile 2015. postigli sporazum s Iranom o smanjenju nuklearnog programa te zemlje, nakon čega je u januaru 2016. započelo ublažavanje ekonomskih sankcija Teheranu. Iranski predsjednik Hasan Rohani i zvanično je pobijedio na predsjedničkim izborima, sa oko 57 odsto dobijenih glasova, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

Od ukupno oko 41,2 miliona glasova, Rohani je osvojio 23,5… i pobijedio na izborima”, rekao je Rahmani Fazli uživo na državnoj televiziji, prenosi Rojters. Rohanijev glavni protivkandidat, predstavnik konzervativne struje Ebrahim Raisi, dobio je 15,8 miliona glasova, naveo je ministar, napomenuvši da su rezultati konačni, navodi AFP.

Iranci su juče glasali za predsjednika, a drugi krug neće ni biti održan jer je Rohani osvojio većinu glasova već u prvom krugu.

Iran uzvratio SAD-u proširenjem sankcija

Iako su iz EU stizale riječi ohrabrenja Iranu i u toku predizborne kampanje, iz SAD-a su od početka godine dva puta proširivali paket sankcija. Također, jučer je bombardovan konvoj proiranskih milicija u Siriji, što je poruka State Departmenta da su iranski dobrovoljci i regularne snage u Siriji legitimna meta.

Iran je sa druge strane proširio sankcije protiv još devet kompanija, organizacija i pojedinaca povezanih sa SAD-om, kao uzvratnu mjeru za nove sankcije koje su SAD uvele Iranu zbog njegovog programa balističkih raketa. Iransko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas na svom websiteu novi spisak kažnjenih pojedinaca i firmi, proširen sa devet imena. Prema sankcijama, Iran može da zaplijeni lokalnu imovinu pogođenih kompanija i da zabrani boravak njihovih zaposlenih u zemlji ili dolazak u zemlju.

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa je u februaru uvela sankcije protiv više od dvadeset pojedinaca i kompanija povezanih s Iranom zbog toga što je Teheran izveo probu balističke rakete. Iran je reagovao u martu i objavio slične sankcije SAD-u. SAD su prije tri dana uveli nove sankcije protiv još sedam firmi vezanih za Iranski balistički program, što su objavile istovremeno kada su produžile odluku o ukidanju oštrih sankcija Teheranu dogovorenu posijle sklapanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Iranske snage u Siriji postaju legitimna meta za američke zračne udare?

Izgleda kako dolazi do porasta tenzija između Washingtona i Teherana po pitanju Sirije – naime, iz SAD-a su tokom jučerašnjeg dana poručili kako su u zračnom napadu ciljali konvoj u Siriji vjerujući kako se u njemu nalaze borci pod kontrolom Irana. Iz te izjave moglo bi se čak protumačiti kako su milicije pod kontrolom Irana postale na neki način legitimna meta za američke zračne snage.

Pritom je ironična činjenica da je u ovom slučaju SAD taj koji krši sirijski suverenitet – jer se na prostoru Sirije nalazi ilegalno, dok su iranske paramilitarne snage tamo nedvojbeno na poziv Damaska jer sirijske i iranske vlasti su bliski saveznici. Američki ministar odbrane Jim Mattis tvrdi kako je napad bio “odbrambeni” te kako je konvoj predstavljao prijetnju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj