TRUMPOVI U RIJADU! Američki predsjednik odlikovan najvišim priznanjem Saudijske Arabije

Predsjednik SAD-a Donald Trump doputovao je danas u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran, a koje će trajati osam dana i obuhvatiti i Izrael, Palestinu, Vatikan, Belgiju i Italiju.

Slikovni rezultat za salman and trump riyadh

Njegova posjeta Saudijskoj Arabiji počet će svečanim dočekom u Rijadu, gdje će popiti kafu sa kraljem Salmanom, prisustvovati kraljevskom banketu, održati bilateralne sastanke sa kraljem, prijestolonasljednikom i zamjenikom prijestolonasljednika i učestovati na ceremonji potpisivanja više sporazuma o saradnji dvije zemlje u oblasti bezbjednosti i ekonomije, najavljeno je Washingtonu.

Dvodnevna posjeta

Prve večeri predsjednik Trump i prva dama SAD-a Melania biće gosti na zvaničnoj večeri sa saudijskom kraljevskom porodicom. Drugog dana posjete, u nedjelju, Trump će se sastati odvojeno s liderima Savjeta za saradnju zemalja Zaljeva, političkog i ekonomskog saveza koji uključuje Saudijsku Arabiju, Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.

On će ručati s liderima više od 50 muslimanskih zemalja i u svom “insipirativnom, ali direktnom govoru pomenuti potrebu suprotstavljanja radikalnoj ideologiji” i govoriti o “svojim nadama, predsjedničkim nadama da miroljubiva viziju islama dominira širom svijeta”, kako je najavio njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert McMaster.

Govor će imati za cilj da ujedini širi muslimanski svijet protiv zajedničkih neprijatelja sve civilizacije i da demonstrira posvećenost Amerike muslimanskim partnerima.Očekuje se da će Trumpov govor u Rijadu slušati 37 šefova država i najmanje šest premijera, uključujuči predsjednike Sudana, Iraka, Egipta, Afganistana i premijera Pakistana, najavio je New York Times.

On će inaugurisati Globalni centar za borbu protiv ekstremističke ideologije, čije je cilj da se bori protiv radikalizma i promoviše umjerenost, najavio je McMaster. Predsjednik Trump će takođe govoriti na konferenciji društvenih medija. U Briselu će, između ostalog, učestvovati na sastanku lidera zemalja članica NATO-a, a na kraju putovanja na Siciliji će prisustvovati samitu G7.

Trumpa, između ostalog, prate njegova kćerka i savjetnica Ivanka, njen suprug Jared Kushner, McMaster, glavni strateg Steve Bannon, sekretar za štampu Sean Spicer.

Slikovni rezultat za salman and trump riyadh

Donald Trump odlikovan najvišim priznanjem Saudijske Arabije

Saudijski kralj Selman bin Abdulaziz dočekao je Trumpa u vojnoj bazi Kralj Selman u Rijadu. Trump se, nakon toga, u pratnji supruge Melanije Trump, zaputio prema palati Yemame, gdje su održani bilateralni sastanci. U palati Yemame održana je ceremonija dočeka američke delegacije, a tom prilikom intonirane su i himne dvije zemlje.

Trump je u kraljevskoj palati odlikovan i Medaljom kralja Abdulaziza, inače najvišim civilnim priznajnem Saudijske Arabije, a dodijeljena mu je zbog “nastojanja da ojača sigurnost i stabilnost u regiji i širom svijeta”. Ceremoniji odlikovanja Trumpa, pored brojnih zvaničnika Bijele kuće, prisustvovale su i Trumpova supruga i kćerka.

Nakon bilateralnih sastanaka, Trump bi sutra u Rijadu trebao prisustvovati Samitu SAD-a i Zaljevskih zemalja, te Samitu SAD-a i islamskih zemalja.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj