PREOSTALIH 11 ZEMALJA ČINE 13,5 ODSTO SVJETSKE EKONOMIJE: Sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu održiv i bez SAD-a!

Ministri trgovine iz zemalja Pacifičkog pojasa saopštili su da će nakon povlačenja Amerike nastaviti sa trgovinskim sporazumom o Trans-pacifičkom partnerstvu /TTP/.

Ministar trgovine Novog Zelanda Tod Meklej rekao je kolegama iz ostalih 11 zemalja potpisnica TTP da budu otvoreni prema drugima koji žele da se pridruže visokom standardima dogovora iz oblasti zaštite rada i ekologije.

On je naglasio da vrata ostaju otvorena i za SAD, iako se predsjednik Donald Tramp povukao iz sporazuma u januaru navodeći da je više za bilateralne dogovore.

Od povlačenja SAD, Japan i Novi Zeland predvode napore za održavanje sporazuma. U trenutnoj formi, neophodno je učešće SAD da bi stupio na snagu. To znači da preostale zemlje moraju da izmjene regulative za svaki eventualni novi dogovor.

U svom saopštenju ministri trgovina ističu da su saglasni sa pokretanjem procesa za procijenu mogućnosti da sporazum brzo stupi na snagu, uključujući i način za potvrdu članstva svih potpisnica. Ministri navode da su zadužili svoje podređene da pripreme i procijenu iznesu na samitu zemalja Azijsko-pacifičke saradnje u novembru u Vijetnamu kada će među prisutnima biti Tramp, ruski predsjednik Vladimir Putin i šef kineske države Si Đinping.

Prema podacima Svjetske banke 11 zemalja Pacifičkog pojasa predstavlja oko 13,5 odsto globalne ekonomije.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj