SRBIJANSKI MEDIJI: Vučić sve bliže odluci da raspiše vanredne parlamentarne izbore?

Novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najbliži je odluci da umjesto imena novog premijera javnosti saopšti datum vanrednih parlamentarnih izbora, saznaje Kurir u vladajućoj koaliciji. Kako otkriva njihov sagovornik iz vrha vlasti, nova provjera na biralištima stvorila bi jasniju sliku o tome ko treba da preuzme kormilo u Nemanjinoj 11, a novi premijer bi dobio pun mandat da radi zacrtane poslove.

U situaciji kada treba da odredi svog naslednika na premijerskom mestu, Vučić je procijenio da mu je bolje da za to prethodno dobije potvrdu na biralištima i tako izbjegne potrese unutar SNS-a i koalicije koju je okupio. Već je i licitiranje o imenu budućeg premijera stvorilo nepotrebna talasanja, što samo govori o tome da će biti problema koga god da sada izabere – objašnjava izvor Kurira.

Ukoliko zaista saopšti ovakvu odluku i šokira svoje političke oponente, Vučić će sasvim sigurno u vanredni izborni paket ubaciti i izbore za Beograd. Uostalom, aktuelni premijer i lider SNS-a već je najavio da će gradonačelnik prestonice Siniša Mali otići s tog mjesta tokom ljetnih mjeseci, dakle pre nego što mu sljedeće godine istekne mandat.

Ukoliko bi se tražili razlozi za vanredne izbore, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da ih ima barem pet.

– Posmatrano dve godine unazad, SNS trenutno ima najviši rejting i svaka stranka bi željela da to kapitalizuje. Principijelno, u novim okolnostima treba birati novog premijera, jer su birači i 2016. izabrali Vučića. Svako drugi bi bio uslovni premijer. SNS ima razloge da pročisti koaliciju i riješi se skupih partnera, ali i spriječi dramu oko Beograda koja bi nastala da su lokalni izbori izolovan događaj. I na kraju, opozicija je u takvom stanju da sada SNS može da je nokautira – ocjenjuje Stanković.

Razlozi protiv izbora se, kako kaže, tiču utiska o nestabilnosti političkog sistema uprkos dominantnoj stranci i pronalaženju načina da se birači motivišu.

Nebojša Stefanović: Sve je uvek moguće

Iz stožerne stranke na vlasti juče su stigle samo potvrde da je sve moguće. Potpredsednik Vlade i član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je da ne zna kada će biti poznato ime novog premijera, uz opasku da su mogući i vanredni parlamentarni izbori.

– Sve je uvek moguće, zasad nemamo odluku o tome, pre svega smo posvećeni obavljanju posla i trudimo se da pravimo rezultate, zbog čega nas građani Srbije i plaćaju – rekao je Stefanović.

REAGOVANJA

Đorđe Milićević (SPS): Izbori nisu bili tema

SPS se zalaže za redovne izborne cikluse, ne zato što strahuje od izbornog rezultata nego zato što smatra da je politička stabilnost od izuzetne važnosti za Srbiju. Vanredni parlamentarni izbori nisu bili tema razgovora između SPS-a i SNS-a. Kad god se pomene održavanje izbora, uvijek imate nervozu kod opozicije.

Goran Ćirić (DS):  Najavama za izbore prikriva se realnost

Ono što je realnost Srbije očigledno je potrebno prekriti stalnim najavama novih izbora. Srbija je u pet godina vlasti SNS i Aleksandra Vučića povećala javni dug za deset milijardi, dok EPS pada s proizvodnjom struje. Maše se novim scenarijima i vanrednim izborima kako bi se to zaboravilo.

Marko Đurišić (SDS): To je pokušaj zaluđivanja građana

Nažalost, u Srbiji je sve moguće. Moguće je da imamo izbore tri puta u poslednjih pet godina, da imamo jednog čoveka koji obavlja i funkciju predsednika države i predsednika Vlade i predsednika stranke, čega sve ne. Ovo je još samo jedan pokušaj zaluđivanja građana.

Boško Obradović (Dveri): Ne bježim od izbora

Vanrednim parlamentarnim izborima žele da, makar na taj način, nekom širom mobilizacijom, probaju da poboljšaju beogradski rezultat. Nikad ne bježim od izbora, lično smatram da je ovdje ključno pitanje da opozicija sjedne zajedno i utvrdi da li ima uslova za poštene i fer izbore.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj