(VIDEO) KINEZI S DNA MORA IZVUKLI ‘ZAPALJIVI LED’! Ovo je zamjena za plin i naftu: Jesmo li na pragu globalne energetske revolucije?

Kineski rudari uspjeli su izdvojiti ‘zapaljivi led’ s morskog dna Južnokineskog mora. Barem tako tvrde u kineskom Ministarstvu zemljišta i prirodnih resursa. No, ako se te tvrdnje pokažu istinitima na pomolu je revolucija u energetici.

Zbirka zamrznutog goriva bila bi “veliki proboj koji može dovesti do globalne energetske revolucije”, rekao je kineski ministar zemljišta i resursa Jiang Daming, a prenosi RT.

‘Zapaljivi led’ je ustvari metanski klarat, tj. metanski hidrat, kruta tvar u kojoj je velika količina plina metana zarobljena u kristalnoj strukturi vode – ledu.

Može postojati samo u uvjetima vrlo niskih temperatura i visokog tlaka. Prema američkoj Agenciji za informiranje o energiji jedan kubni metar zapaljivog leda jednak je 164 kubična metra prirodnog plina.

“Izgleda poput kristala leda, ali ako zumirate u molekularnu razinu, vidite da su molekule metana zarobljene u molekulama vode”, pojasnio je za BBC profesor Praveen Linga iz Odjela za kemijski i biomolekularni inženjering na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Unatoč niskoj temperaturi hidrati su lako zapaljivi, jer je plin zarobljen u ledu zapaljiv kad ga se približi plamenu. Ovo otkriće je prvi uspjeh Kine u rudarenju zapaljivog leda nakon gotovo 20 godina istraživanja, ističu iz Ministarstva.

Rudarsko nalazište navodno se nalazi u području provincije Shenhu, u Južnokineskom moru, oko 300 kilometara od Hong Konga. Rudari s tog nalazišta uspijevaju ekstrahirati dnevni prosjek od 16.000 kubičnih metara plina visoke čistoće.

Vjeruje se da je hidrat prirodnog plina najbolja zamjena za prirodni plin i naftu. Štoviše, zapaljivi led je sigurniji za okoliš i ima ga u velikim zalihama, tvrdi čelnik Odbora za geološko istraživanje u Indiji Zhong Ziran.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj