ZBOG SUMNJE U ILEGALNO FINANSIRANJE STRANKE: Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Gruevskog

Makedonsko Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog za ilegalno finansiranje stranke, kao i zbog sumnje da je zloupotrijebljeno 4,9 miliona eura. Tužilac Fatime Fetai rekla je da su od 2009. do kraja 2015. godine na žiro račun partije uplaćena 301.531.662 denara gotovog novca ili gotovo 4,9 miliona eura.

Prema njenim riječima, u istrazi pod nazivom “Talir” osumnjičeno je 14 osoba, od kojih 11 za krivično djelo pranje novca. Fetai je na konferenciji za novinare u Skoplju rekla da je od 2009. do 2015. godine zaključen 71 ugovor o kupovini nekretnina plaćen ovim nezakonito stečenim parama. “Dio imovine nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva stranke i nije korišten u partijske svrhe“, dodala je ona.

Specijalno tužilaštvo najavilo je da će danas zatražiti zamrzavanje dijela imovine stranke, među kojom je zgrada u kojoj je smješten štab VMRO-DPMNE. Tužilaštvo je danas otvorilo i istrage pod nazivom “Trajektorija” i “Travnjak”.

U istrazi “Travnjak” postoji osnovana sumnja da su tri lica izgradila tri vikend-kuće u naselju Zelenikovo bez odobrenja za gradnju, za šta Tužilaštvo tvrdi da postoje dokazi, satelitski snimci i dokumentacija. Istraga “Trajektorija” vodi se protiv četiri osoba, bivših visokih vladinih funkcionera koji su u drugoj polovini 2012. i 2013. godine preuzeli radnje u izboru kompanije za izgradnju auto-puta Miladinovci-Štip i Tetovo-Ohrid, pri čime su oštetili budžet za oko 155 miliona eura.

Specijalno tužilaštvo Makedonije, na čijem je čelu Katica Janeva, formirano je da ispita prisluškivane razgovore koje je objelodanio lider SDSM-a Zoran Zaev i kriminalne radnje koje iz njih proističu. Tužilaštvo kao dio dogovora iz Pržina o prevazilaženju političke krize formirano je u novembru 2015. godine, a mandat mu ističe za mjesec dana.

Tužilaštvo je danas od nove parlamentarne većine tražilo da izbriše, izmijeni ili ukine član 22 Zakona o specijalnom javnom tužilaštvu, koji predviđa rok od 18 mjeseci za istragu i podizanje optužnica.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj