AMERIČKI VOJNICI U PRVOJ KOPNENOJ OPERACIJI U JEMENU: Ubijeno sedam pripadnika terorističke organizacije AQAP

Američka vojska izvela je operaciju na prostoru Jemena te je pritom ubijeno ukupno 7 pripadnika terorističke organizacije AQAP (Al-Qaeda na Arapskom poluotoku).  U izvještaju centralnog zapovjedništva američke vojske navodi se kako je operacija uključivala precizne zračne napade te angažman vojnika na terenu.

Navodi se kako se operacija desila rano jutros na prostoru jemenske pokrajine Marib. U izjavi se također navodi kako se uskoro može očekivati još ovakvih manjih operacija koje imaju za cilj “progon, ometanje i degradaciju” AQAP-a. Također je bitno za istaknuti podatak kako je operacija izvedena uz potporu “jemenske Vlade” – pritom se svakako ne misli na pobunjenike koji kontroliraju glavni grada Sanaa, već na pro-saudijsko vodstvo koje je iz glavnog grada prognano.

„Američke snage sprovele su protivterorističku operaciju protiv jedinice povezane sa Al Kaidom na Arapskom poluostrvu 23. maja u guberniji Marib u Jemenu. Tokom ove operacije, američke snage ubile su sedam terorista Al Kaide“, navodi se u saopštenju.

Jemen se nalazi u vojnom sukobu između vladinih trupa, na čelu sa jemenskim predsjednikom Abd Rabuom Mansurom Hadijem, i pobunjenika Huta, glavne opozicione snage u zemlji, koji imaju podršku vojnih jedinica lojalnih bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu. Kriza je dovela do porasta broja terorističkih organizacija u zemlji, od kojih je najpoznatija Al Kaida.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj