PLAN OD PET KORAKA: NASA ima tajni protokol za udar asteroida u Zemlju

Da se očekuje kako će gigantski asteroid udariti Zemlju, agencije NASA i Fema bi bile odgovorne za obavještavanje svijeta o tome. S kredom “spremni na sve” te su agencije provele već brojne simulacije i testiranja scenarija “Sudnjeg dana” kako bi se uvjerili da, ako do tog dana dođe, budemo koliko je moguće spremni.

To se prije svega odnosi na spremnost pravovremenog uočavanja i mogućeg uništenja smrtonosnog asteroida. – Nije stvar o tome “hoćemo li”, nego kada suočiti s tom situacijom – kaže Thomas Zurbuchen iz NASA-e. Ovo je plan protokola NASA-e u slučaju asteroida koji kreće prema nama u 5 koraka:

1. Poruka o otkriću opasnog asteroida odlazi grupi ne više od 12 znanstvenika s riječima “Asteroid se približava. Sazvan je hitni sastanak”.

2. Na sastanku bi bilo dogovoreno hitno praćenje asteroida, a ti bi znanstvenici odmah počeli pratiti njegovu putanju. 

3. Znanstvenici bi odredili veličinu objekta i prema brzini kretanja, procijenili vrijeme udara u naš planet. 

4. NASA bi potvrdila s FEMA-om je li udar neizbježan u zadanim parametrima. 

5. NASA i FEMA bi sazvale hitnu konferenciju za medije gdje bi dali javni izvještaj o nadolazećem asteroidu. U tome trenutku, agencije bi istaknule i svoje planove za “zaštitu Zemlje”.

Iako su pripremljeni, znanstvenici ističu kako je mogućnost ostvarenja scenarija Sudnjeg dana mala. Prema NASA-i, asteroid širok oko 1,6 kilometara otprilike udara Zemlju jednom na svakih milijun godina.  U projekcijama spašavanja, zaštita čovječanstva je prioritet, a asteroid bi se vjerojatno gađao laserima, postoji mogućnost i zabijanja svemirske letjelice u asteroid te detoniranja asteroida bombom (bilo nukleranom ili klasičnom) da bi se on skrenuo s putanje ili pak razlomio na manje, znatno bezopasnije komade.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj