REZULTAT TERORISTIČKOG NAPADA? Suspendovana predizborna kampanja u Britaniji!

Britanske političke partije suspendovale su izbornu kampanju do daljnjeg nakon eksplozije u Mančesteru u kojoj je poginulo 19 lica na koncertu američke pop pjevačice Arijane Grande.

Džeremi Korbin, lider opozicione Laburističke partije, rekao je da je razgovarao sa premijerom Terezom Mej i da su se saglasili da se suspenduje cjelokupna izborna kampanja na nacionalnom nivou za izbore 8. juna. Mejeva je rekla da se incident u Mančesteru tretira kao teroristički napad.

Ovo je samo jedna u nizu šokantnih odluka koje donose vlasti i vlade pogođene terorističkim napadima. Obustaviti predizbornu kampanju, koja jeste jedna od temeljnih tekovina demokratije, predstavlja incident bez presedana. Čime će nas to još početi ucjenjivati računajuči na strah od terorizma?

Napominjemo slična situacija je bila u Turskoj tokom nedavno održanog referenduma. Nakon niza terorističkih napada i navodnog državnog udara uvedeno je vanredno stanje koje i danas traje, a u međuvremenu su održani parlamentarni izbori i referendum o promjeni ustava. Podsjećamo da su uvođenjem vanrednog stanja u Turskoj bile suspendovane povelje o ljudskim pravima i reducirano pravo na javna okupljanja.

Izbori bez kampanje zasigurno sada idu na ruku konzervativcima u Britaniji koji su na vlasti i koji su proveli referendum o izlasku iz EU. Posljednji ekspoze premijerke Mej, koji je pozvao na čvršču antimigrantsku politiku je sinoćnjim terorističkim napadom  već vjerovatno ‘zaživio u narodu’, a u usponu je i sve opsežniji sistem praćenja i nadzora svakog građanina.

Naravno niti Mejova, niti Corbyn niti bilo koji drugi političar u Velikoj Britaniji nije ni pomislio dati ostavku na svoju političku poziciju jer po svemu sudeći ne mogu građanima osigurati normalan i bezbjedan život i okruženje. Također, opozicija sigurno neće pozvati na ulične proteste kako bi se izvršio pritisak na vladajuće strukture da poboljšaju sigurnosnu situaciju. Gdje odlaze milijarde funti koje britanska vlada troši za ‘sigurnost’? O tome u ovom trenutku niko ne govori. Najvažnije je uskratiti potencijalne birače fer i demokratske predizborne kampanje.

U ratu bez realnog i opipljivog neprijatelja, bez fronta i pobjednika, kakav jeste ‘rat protiv terorizma’, po svemu sudeći prve su žrtve građanska prava i demokratija.

 

(Global CIR)

 

Objavljeno u:

Komentiraj