(VIDEO) PROTESTI U SARAJEVU! Muriz Memić: Znam ime ubice svog sina!

Porodica Dženana Memića organizirala je danas proteste u glavnom gradu BiH kako bi ukazali na nerad Tužilaštva Kantona Sarajevo i skrivanje dokaza. Na protestima se okupilo nekoliko stotina građana Sarajeva. Protesti su okončani ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo gdje su okupljeni predati svoje zahtjeve.

“Ovo je greška sistema. Tužilaštvo ima dokaze koje imam i ja. Dalida Burzić mi je govorila da je riječ o ubistvu, a kasnije su ti dokazi uništeni. U martu 2016. su dobili nove izjave očevidaca i tražim da postupe prema izjavama očevidaca – da pozovu svjedoka i uhapse ga“, rekao je okupljenima pred Tužilaštvom otac Dženana Memića, te je naveo da Tužilaštvo ne želi da ga sasluša jer im ne odgovara šta će reći.

Njegovo obraćanje prekidalo je skandiranje okupljenih: “Uhvatite ubice!”

“Imam saznanja ko je tukao Alisu u Aleji, ona nema amneziju. Cijela priča da su išli na Vidikovac je laž, jer je sve bila namještaljka da dođu u Aleju. Dalida mi je poručila: ‘Ja nju ne dam!’ E sad joj kažem da će je dati”, dodao je Memić, te je na upit novinara da li je Dženanov ubica neki moćnik rekao kako je ubica kukavica, a ne moćan čovjek, jer ga je udario s leđa.

IMG_3911.JPG - Muriz Memić: Imam saznanja ko je tukao Alisu Mutap u Aleji
 

Memić i njegov advokat Ifet Feraget naveli su kako im Tužilaštvo i Općinski sud nisu dali uvid u predmetne spise, te kako su urađena vještačenja i rekonstrukcije u suprotnosti sa svjedočenjima Vasvije Sejdović i Alise Mutap, djevojke Dženana Memića.

Muriz Memić je otkrio kako zna i ime ubice svoga sina, ali kako neće otkriti imena da ne bi opstruirao istragu iako je Tužilaštvo ne želi provoditi.

On je naveo kako i Sudsko vijeće vidi da je cijeli slučaj farsa što se, prema njegovim riječima, vidjelo nekoliko puta u sudnici Igora Todorovića u kojoj je sam Todorović zatražio od vještaka Žuje nakon izlaganja oštećenja na kombiju da kaže gdje su vidljive povrede od tih dijelova kombija na Dženanovom tijelu. Naime, Dženan, kako kaže njegov otac, nije imao povreda u donjem dijelu tijela koje su mogle nastati od opisanih i rekonstruiranih događaja saobraćajne nesreće koja se smatra uzrokom smrti Memića.

Iako iz Tužilaštva opominju porodicu Memić da vrše pritisak na rad Tužilaštva, Muriz Memić poručuje da traže samo pravdu, te da imaju veliku podršku naroda koji mu i sam dostavlja informacije u potrazi za istinom o smrti svog sina jedinca.

“Vidjet ćemo kako će se nastaviti proces suđenja. Sudije postavljaju prava pitanja za razliku od Tužilaštva. Kada je postavio pitanje Žuji, sudija je dobio aplauz. Poslije toga ćemo vidjeti šta dalje. Ja neću stati, ako treba organizirat ću još protesta. Već sam u crvenoj zoni i ne mislim prestati tražiti pravdu”, rekao je Memić za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon više od godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

 

Reagovalo Tužilaštvo

Na ove zahtjeve Muriza Memića danas je reagovalo Tužilaštvo KS čije saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti.

“Povodom okupljanja građana nazvanih „Mirna šetnja za Dženana Memića”, 23.05.2017. godine, te istupa u javnost Muriza Memića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo zbog istinitog informiranja obavještava javnost sljedeće:

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je na osnovu Službene zabilješke FUP-a, koja je sačinjena na osnovu razgovora sa Asadom Fočom, formiralo predmet 27.02.2017. godine. Asad Fočo je tako policijskim službenicima FUP-a sapćio da je svjedok E.M. njemu i Murizu Memiću rekao da ima saznanja o noći stradanja Dženana Memića. Na osnovu kazivanja Asada Foče, FUP je sačinio i šematski prikaz lokacije na kojoj se desio kritični događaj.

Prve radnje u pomenutom predmetu postupajući tužilac poduzeo je 13.03.2017. godine. Tada je saslušan Asad Fočo, koji je ponovio sve što je rekao i policiji. Odmah nakon toga, 16.03.2017. godine saslušan je i svjedok E.M. koji u svom iskazu nije potvrdio navode Asada Foče u službenoj zabilješci FUP-a. Tako je izjavio da ne može potvrditi da je kritične noći bio na tom mjestu, odnosno, 8.02.2016.godine, dakle, suprotno od onoga što je policiji rekao Asad Fočo. Svjedok je rekao da nije vidio ni Muamera Budnju, što je suprotno navodima Asada Foče koji je naveo da je svjedok vidio Muamera Budnju. Kretao se ulicom Jasike, a ne kako je naveo Asad Fočo ulicom Karla Maja. Također, nije vidio ni svađu ni prepirku između osoba koje je te noći vidio. Iskaz ovog svjedoka potvrđuju i snimci s nadzornih kamera sa kuće u vl. Šerifa Konjevića u ul. Jasike, kao i Kuvajtske rezidencije, što znači dani prije ni poslije kritičnog događaja, svjedok nije bio na licu mjesta. Svjedoku je prezentiran i šematski prikaz koji je sačinjen na osnovu izjave Asada Foče, nakon čega je svjedok izjavio da taj šematski prikaz ne odgovora mjestu njegovog kretanja. Svjedok je također rakao tužiocu da je spreman na saradnju, ali da ne može ispričati ono što nije ni vidio, zbog čega ranije nije ni prijavio policiji. Učinio je to tek nakon što je pročitao članak Nedžada Latića te odlučio razgovarati s Murizom Memićem i Asadom Fočom.

Dakle, tužilaštvo je okončalo rad na prijavi koju pominje Muriz Memić, te zaključilo da informacije koje ovaj put prenio Asad Fočo nisu tačne. Istovremeno, nakon što je Muriz Memić postupajućem tužiocu rekao da ima nova saznanja povodom ove informacije FUP-a, tužilac ga je primio u svoju kancelariju i utvrdio da Muriz Memić nema nova saznanja već je došao informirati se o sadržini izjave svjedoka E.M.

U odnosu na drugu informaciju koju Muriz Memić naziva „izjavom iz marta 2106. godine”, informiramo javnost da ona čini sastavni dio predmeta ovog tužilaštva u kojem se u to vrijeme vodila istaga krivičnog djela ubistva.

Naime, pomenuta informacija je bila predmetom provjera ovog tužilaštva u to vrijeme, a kada su se provjeravale i sve moguće verzije kritičnog događaja. U pomenutoj službenoj zabilješci se ne pominje ime Muamera Budnje, nego M. Č.

Međutim, nijedan dokaz i provjere koje je Tužilaštvo KS izvršilo po ovoj zabilješci nisu potvrdili njenu sadržinu.

U konačnici, sve informacije u pogledu kritičnog događaja ovo tužilaštvo je provjerilo, pa i sama kazivanja Muriza Memića, koji je nekoliko puta saslušan u Tužilaštvu KS, ali do sada nijedna informacija nije bila tačna niti potkrijepljena dokazima.”

 

 

(Global CIR/Agencije/Radiosarajevo.ba)

Komentiraj