SPAJANJE U DEIR-EZ-ZORU: Prema terorističkom uporištu jurišaju sirijske snage sa jedne i iračka vojska sa druge strane!

Sirijski mediji su objavili video-kadrove o vazdušnom dijelu ofanzive na pozicije tzv. ‘Islamske države’ oko blokiranog velikog grada Deir-ez-Zora.

Kadrovi su snimljeni u rezervatu prirode Talila, a pokazuju kako borbeni helikopteri ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga – Mi-35, Mi-8AMTŠ i Mi-24 – atakuju položaje terorista. Ruski helikopteri, naravno pružaju podršku jedinicama sirijske armije koje napreduju prema Deir-ez-Zoru.

Te jedinice imaju naredbu da probiju blokadu grada i da teroriste odbace od njega što je moguće dalje. Sirijski mediji navode da su ruski helikopteri u nekoliko naleta gađali položaje odreda DAIŠ-a sa oko sto nedirigovanih raketa.

Sirijska vlada pozdravila napredak iračkih snaga

Nakon oslobođenja ključnog grada Al Kajravan, Narodne jedinice za mobilizaciju su otpočele drugu fazu svoje ofanzive kako bi izbili na sirijsku granicu, i eventualno čak ušli u Deir ez Zor, što je sirijska vlada pozdravila.

Iračke antiterorističke  jedinice su napredovale ka zapadu kroz provinciju Niniva, potisnuvši džihadiste iz nekoliko sela, od kojih su većina u potpunosti osigurana za povratak civila u toku prethodne noći. Vođe džihadista su se opredijelile za strategiju da prilikom povlačenja pružaju otpor, pa se i dalje vode žestoke borbe za još neka sela.

 

Pogledajte na slikama koje slijede kako je izgledao ulazak iračkih snaga u oslobođena sela:

SAA probila front kod Palmire

Mehanizovane jedinice Sirijske arapske armije oslobodile su jutros veliki planinski predio jugozapadno od grada Palmira napredujući prema naselju Khnevis. SAA je uspjela da protjera borce DAIŠ-a i sada prijeti da jedan dio njihove teritorije u potpunosti opkoli. 

SAA je tokom posljednja dva dana, uz podršku ruskih helikoptera, uspjela  osloboditi nekoliko naselja u provinciji istočni Homs. Rusi su uspjeli da unište nekoliko tenkova DAIŠ-a, presijeku linije snabdijevanja i unište nekoliko položaja te terorističke formacije.

Izvjesno je da će jako brzo cijeli teritorij južno od Palmire pasti u ruke sirijskih snaga, čime će se značajno skratiti bojišnica te ponovo će se otvoriti direktna cesta Damask – Palmira što će uvelike olakšati i logistiku. Do sada se išlo sve zaobilazno iz Homsa. Također, time se potpuno osigurao južni bok Palmire čija izbočina još neugodno strši u dubinu pustinje pod kontrolom kalifata.


Tim istim akcijama Sirijska vojska stavlja u obruč i pobunjenike u istočnom Qalamunu. Još južnije, Sirijska vojska okružuju pobunjenike Slobodne sirijske vojske u poluobruč i u pokrajini Suwayda. Na sjeveru su zauzeli istraživački centar, a na jugu Rahbu. Istovremeno, Sirijska vojska napreduje i prema prijelazu Tanf od kojeg je iz smjera križanja Zarqa udaljena tridesetak kilometara.

Do sada su sirijske snage osigurale 40 kilometara granice s Jordanom. Ista udaljenost ostaje i prema novooslobođenim dijelovima danas južno od Palmire. Kako se radi o pustinjskom području, moguće su skore izmjene ogromnog teritorija u vojnim kartama. Zadnji posjet Trumpa Saudijskoj Arabiji imao je jedan od glavnih ciljeva spriječiti spajanje antiterorističkih snaga u Iraku s vladinim snagama (saveznicimia Hezbollaha) u Siriji. Bitka za granicu stoga nije više samo logističko pitanje, već ima velik strateški te politički značaj.

Na sjeveru, Sirijska vojska predvođena Tigrovima se nezadrživo približava ključnom gradu Maskanah od kojeg su sada manje od šest kilometara. Zauzeli su niz sela i stigli sve do šećerane. Potom, do grada Maskanah ostaje jedino veće mjesto Sukariyah. Po izvještajima, DAIŠ gomila ljudstvo i tehniku, nastojeći zadržati sirijsku vojsku. Sirijska vojska će prvo nastojati staviti Maskanah u poluokruženje prije frontalnog napada, baš kao što se desilo kod oslobađanja Deir Hafera. Time bi se snage DAIŠ-a izvukle bez većih gubitaka napadača, pogotovo što umanjen je značaj Maskanaha gubitkom grada Tabqah od strane Sirijskih demokratskih snaga predvođene Kurdima.

Kako su i Kurdi prešli u novu fazu ofanzive prema Al Raqqi od koje su udaljeni svega tri kilometra, sudbina DAIŠ-a u Siriji (kao i u Iraku) sve je bliža slomu. 

Na kraju, sirijske vlasti počele su vraćati zrakoplove i vojno osoblje na prostoru zračne vojne baze Sha’irat u provinciji Homs – podsjetimo, riječ je o vojnoj bazi koja se prošlog mjeseca našla na meti napada američke agresije. Trump je naredio ispaljivanje gotovo 60 krstarećih raketa Tomahawk na ovu vojnu bazu tvrdeći kako se radi o odmazdi za navodnu sirijsku uporabu kemijskog oružja u provinciji Idlib.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj