TRUMP SA IZRAELOM I SAUDIJSKOM ARABIJOM SKOVAO PAKLENI PLAN? Cijeli svijet ulazi u rat, NATO se zvanično pridružuje koaliciji protiv DAIŠ-a

Države članice NATO-a odlučile su da se zvanično pridruže koaliciji pod američkim vodstvom u borbi protiv ekstremističke grupe ‘Islamska država’, saopćili su izvori iz NATO-a za dpa u srijedu. Čini se kako je mobilisan cijeli svijet u borbi protiv terorizma. No na terenu u Siriji i Iraku vidimo kako se koalicione snage, a uskoro i cijeli NATO,  ustvari preko leđa Arapa obračunavaju sa  izraelskim neprijateljima.

Očekuje se da odluka Sjevernoarlanskog vijeća, najvišeg tijela za donošenje odluka unutar NATO-a, bude zvanično objavljena na samitu čelnika NATO-a u četvrtak, na kome će po prvi prisustvovati i američki predsjednik Donald Trump. Objava ima za cilj da udovolji Trumpu, koji je u više navrata pozivao na pojačani angažman NATO-a u borbi protiv terorizma.

Odluka je uglavnom politička jer su svih 28 država članica NATO-a već pojedinačno članice koalicije a NATO već pomaže u borbi protiv terorizma sredstvima diobe informacija i obukom lokalnih snaga u Iraku i Afganistanu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je naglašavao da “nije bilo uopće nikakvih rasprava o angažmanu NATO-a u borbenoj ulozi ukoliko se zvanično pridruži koaliciji”. Stoltenberg je također primijetio da bi osim slanja političkog signala jedinstva u borbi protiv terorizma, NATO-ov zvanični ulazak u koaliciju pomogao saveznicima da poboljšaju saradnju i omoguće bolji priliv informacija.

Američki zračni napadi zaustavili napredak sirijskih pro-vladinih snaga na al-Tanf

Sa druge strane, glasnogovornik američkog ministarstva obrane, Jeff Davis, objavio je kako su se sirijske pro-vladine milicije počele povlačiti s prostora u blizini grada al-Tanf nakon što su tamo prije sedam dana postali meta američkih zračnih napada.

Još uvijek nije potvrđeno jesu li se u napadnutom konvoju nalazile samo paramilitarne pro-vladine snage ili su u njemu bili i pripadnici sirijske vojske. U svakom slučaju, izgleda kako se njihove snage sada udaljavaju od ovog prostora koji spada u okvire tzv. sigurne zone. Pojedini izvori navode kako na ovom prostoru, u blizini granice s Irakom, britanske specijalne snage obučavaju sirijske pobunjenike.

Davis je u razgovoru s novinarima poručio: “Ove pro-režimske snage zaustavile su svoj napredak. Ukoliko se ponovno nastave kretati prema koalicijskim snagama, smatrat ćemo ih prijetnjom i braniti se. Trenutačno se još uvijek nalaze na jednom prostoru, ali se ne kreću dalje, vjerujemo da planiraju odlazak i od tamo”.

Trumpova posjeta Izraelu i Saudijskoj Arabiji i arapski NATO

Proteklih dana Trump je boravio u posjeti Izraelu i Saudijskoj Arabiji gdje je održao nekoliko govora i potpisao unosne vojne aranžmane, ali i počeo jednu novu priču u medijima nazvanu ‘arapski NATO’ Jednostavno, Izraelci su poručili američkom predsjedniku da ne žele Iran na svojim granicama, odnosno da se pod hitno mora spriječiti spajanje sirijske vojske i vojske Iraka, čime bi se otvorio koridor za Iran koji bi tada već puhao za vratom Izraelu.

O čemu se radi? Naime, za vrijeme posjete Saudijskoj Arabiji Tramp je potpisao dokument, tzv. Rijadsku deklaraciju, koji poziva na ujedinjenje SAD i bliskoistočnih zemalja (ne svih naravno, samo proameričkih) u borbi protiv DAIŠ-a. No, u dokumentu se ne spominje samo DAIŠ, koji je tek prigodni argument za stvaranje ovog dokumenta, već je i velik deo posvećen isticanju Irana kao “destabilizujeće snage u regionu”. Da stvar bude još gora, isti dokument navodi kako će glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, postati “centar regionalnih protivterorističkih operacija”?!

Nažalost, proces izgradnje “Arapskog NATO-a”, s Rijadom kao centrom, krenuo je potpisivanjem gigantskog dogovora o američkoj prodaji oružja Saudijskoj Arabiji – oružja u vrednosti preko 300 milijardi dolara (!). Neće dugo proći pre nogo što ova mašina za uništenje postane aktivna. Kako prenose saudijski mediji, članovi Rijadske deklaracije, sastavit će “rezervnu vojsku” koja će brojati oko 34,000 vojnika. Cilj? “Borba protiv terorizma na prostoru Iraka i Sirije”.

Vojska Saudijske Arabije

Da, boriće se “protiv terorizma” kao što se i Tramp bori raketnim napadom na sirijsku vazduhoplovnu vojnu bazu na prostoru provincije Homs. Borba protiv terorizma više nije ni kliše, to je jedna okrutna šala na koju se niko ne bi smio nasmijati. Staviti se na stranu bilo koje frakcije ‘militantnog vještačkog Islama’ je suludo samo po sebi i to je prijetnja svijetu, ali ako je neko već dovoljno lud da se ide stavljati na stranu jedne frakcije, onda zaista možemo govoriti o osobi koja ima određene apokaliptične tendencije. Govorimo o otvaranju Pandorine kutije koja se više ne može zatvoriti.

Duhovi iz te kutije raznijeli su na komade djecu iz Mančestera koja su došla da uživaju na koncertu. Isti duhovi ubijaju i ubijaće sve više, zato jer su stvarani s tom namjerom, a Trampov plan mogao bi odškrinutoj Pandorinoj kutiji potpuno razbiti poklopac. To će biti rat koji će se voditi svuda i nigdje. Baci će svijet na koljena.

Iranska vojska

Ovo je muzika za uši američkih neokonzervativaca i vođa apsolutističkih zalivskih monarhija. Biće to projekt koji žele već pola vijeka (sjetimo se Bagdadskog pakta iz 1955. kojeg je slomila ideja nesvrstanosti). Više od 60 godina kasnije, Arapski NATO ponovno je u procesu stvaranja, a ovog puta glavna meta neće mu biti Moskva, barem ne odmah, već Teheran. SAD je već jednom uspio da nagovori regionalnu silu da napadne Iran – bio je to krvavi Iračko-iranski rat koji je trajao 80-ih godina. Kasnije su Amerikanci eliminisali svog saveznika u tom ratu, Sadama Huseina.

Četvrt vijeka kasnije Iranska revolucija je ponovno na meti i novi rat postaje neizbježan. Sve je već spremno – retorika o Iranu kao o najvećem sponzoru terorizma na svetu, ujedinjenje sunitskih snaga – i to zajedno s Izraelom, kao i slanje ogromne količine oružja.

I na koncu Kurdistan

Na kraju ne trebamo zaboraviti još jedan začin kojim će kreatori svjetskog haosa dodatno zapaliti region koji ionako propada u moru oružanih sukoba. Stvaranje nezavisnog Kurdistana u rat širih razmjera će zasigurno uvući i Tursku te ponovo Iran , ali i neke druge države.

Referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana najavljen je krajem tekuće godine. Šef američke Odbrambene obavještajne agencije (DIA), general Vincent Stewart, komentirao je situaciju u Iraku te je pritom rekao kako nezavisnost Iračkog Kurdistana nije pitanje hoće li se desiti, već kada će se desiti.

Podsjetimo, glavne kurdske stranke u Iraku prošlog su mjeseca najavile kako će se referendum o nezavisnosti održati već ove godine, čim se poraze DAIŠ-evi teroristi. Irački Kurdistan već ima autonomiju unutar Iraka. Ista autonomija stvorena je još 90-ih godina uz direktnu vojnu pomoć Zapadnih sila koje su tada pomogle Kurdima koji su se nalazili na meti napada Saddama Husseina.
Slikovni rezultat za kurdistan

Stewart je pritom rekao, za vrijeme izlaganja pred Senatom, kako će postizanje razumijevanja između Kurda i većinski šiitskih vlasti u Bagdadu biti od esencijalne važnosti u izbjegavanju novog sukoba. “Ovaj važni referendum održat će se u oktobru ove godine”, rekao je.

Podsjetimo, SAD ima vrlo dobre odnose s iračkim Kurdima, a neki smatraju da Irački Kurdistan već ima zeleno svjetlo Washingtona za odcjepljenje. Na taj način bi došlo do razbijanja iračke države, a samim time i do slabljenja iranskog utjecaja, što je cilj SAD-a, naročito Trumpove administracije. U takvom slučaju vjerojatno bi i suniti na zapadu Iraka tražili odcjepljenje, što će izazvati nova trvenja u regiji.

Sve u svemu, iako je ‘mir’ najčešče spominjana riječ u Trumpovim posljednjim govorima, na terenu možemo vidjeti samo pripreme za veliki apokaliptični rat. Ono što je Obama lukavo uvidio kao konkretnu priliku za širenjem zapadnih interesa, Tramp grubo odbacuje i vraća se potpuno u naručje “tradicionalnim” američkim represivnim saveznicima. No, stvari su još i gore nego što izgledaju. Naime, ne samo da Tramp stvara podlogu za nove sukobe na Bliskom istoku – a sukob Izraela i Saudijske Arabije protiv Irana bio bi nezamislivo opasan – on na tim sukobima doslovno insistira krećući u misiju stvaranja nečeg što već mnogi nazivaju Trećim svjetskim ratom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj