UKRADENO 40 STRANICA KNJIGE ŽALOSTI U KUĆI CVIJEĆA: Dio otrgnutih stranica na aukciji početkom juna

Iz Knjige žalosti u Kući cvijeća u Beogradu isječeno je i ukradeno 40 stranica na kojima su zapisi i potpisi poznatih svjetskih državnika povodom smrti Josipa Broza Tita iz 80-tih godina prošlog stoljeća, a dio tih “eksponata “naći će 3. lipnja na aukcijskoj prodaji u Malagi u Španjolskoj.        

Kako je objavila medijska mreža Antidot, riječ je o 12 autografskih stranica (lotova) Knjige žalosti, koja je u Kući cvijeća bila otvorena za strane državnike.

Spomenuti lotovi predstavljaju samo dio znatno veće zbirke od 40 stranica koje su isječene iz Knjige žalosti i ukradene iz Muzeja historije Jugoslavije.

Krađa dijelova Titove Knjige žalosti nikada nije prijavljena nadležnim organima, jer, kako se tvrdi, nikome u Muzeju i srbijanskom ministarstvu kulture nije bilo poznato da ih nema, prenosi Tanjug.

Među dijelovima Titove Knjige žalosti, koji se najavljuju za aukciju u Malagi, nalazi se i posveta Titu generalnog tajnika KPP SSSR-a Mihaila Gorbačova, koji je u posjeti bivšoj Jugoslaviji boravio 15. ožujka 1988.

Tu su i izrazi žaljenja i riječi posvećene Titu Norodoma Sihanuka, bivšeg kralja Kambodže, zatim Hu Jaobinga, generalnog tajnika Komunističke partije Kine, Indire Gandhi, premijerke Indije, Nicolae Ceausescua, predsjednika Rumunjske, kao i Hafeza al Asada, predsjednika Sirije.

Među njima su i posvete Arafata, lidera Palestinske oslobodilačke organizacije, Alija Hamneija, vrhovnog vođe Irana, Mobutu Sese Sekoa, lidera nekadašnjeg Zaira (danas DR Kongo), Roberta Mugabea, predsjednika Zimbabvea, Olofa Palmea, švedskog premijera i Georgea Busha starijeg, koji je u svojstvu potpredsjednika SAD u posjeti Beogradu boravio 17. rujna 1983. godine.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj