NEMA POPUŠTANJA RUSIJI! Estonija protjeruje ruske diplomate, G7 neće ukidati sankcije!

Ruski generalni konzul u Narvi Dmitrij Kazenov i konzul Andrej Surgajev biće protjerani iz Estonije, najavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Estonije Sandra Kamilova. Ona je odbila da objasni razlog za tu odluku. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da je protjerivanje dvoje ruskih diplomata iz Estonije “neprijateljsk korak” i poručilo da će taj potez naići na odgovor. “Ovo je još jedan neprijateljski i neopravdan korak koji će biti dočekan odgovorom”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Tusk: G7 mora održati sankcije Rusiji

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u petak je pozvao čelnike zemalja članica Grupe 7 da se striktno pridržavaju odluke o sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize, dan nakon što je visoki američki zvaničnik izjavio kako Vašington o tom pitanju nema stajalište.

Dvadeset i osam članica Evropske unije i Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Rusiji nakon što je Moskva 2014. godine anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, istovremeno pruživši podršku separatistima na istoku države. “Od našeg posljednjeg samita G7 u Japanu, nismo vidjeli ništa što bi opravdalo promjenu u našoj politici sprovođenja sankcija prema Rusiji“, izjavio je novinarima u Sicliji Tusk, koji koordiniše politiku 28 lidera Evropske unije, prenosi AFP. “Apelovaću na druge lidere G7 da potvrde ovu politiku“, dodao je Tusk pred početak samita G7.

On se već sastao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom i rekao kako, iako dvije strane nemaju isti stav o Rusiji, čini se kako su na istoj liniji kada je riječ o ukrajinskom sukobu. Američki Stejt Department saopštio je u martu kako će sankcije Vašingtona vezane za Krim ostati na snazi dok Rusija ne vrati kontorlu nad Krimom Ukrajini.

Trampov glavni ekonomski savjetnik je, međutim, izjavio novinarima u trenutku dok je Tramp putovao na Siciliju, kako SAD nema stav o tom pitanju.

Rusija optužila NATO da povećava opasnost od sukoba

Rusija je danas optužila NATO da povećava opasnost od sukoba, ističući da su pokušaji Alijanse, koju predvode Sjedinjene Američke Države u cilju suzbijanja uticaja Moskve, doveli njihove međusobne odnose na najniži nivo od raspada Sovjetskog saveza.

“Trenutno, odnosi između NATO i Rusije su najgori od završetka Hladnog rata”, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je AFP. Ministarstvo je saopštilo da NATO sprovodi politiku “obuzdavanja” Rusije, a u stvari jača svoje svoje snage u istočnoj Evropi uz granicu sa Rusijom. Direktna posljedica je porast mogućeg sukoba u euro-atlantskom regionu, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na samitima NATO, od trenutka kada je Moskva anektirala Krim, najveća pažnja bila je posvećivana upravo prijetnji koju predstavlja Moskva za Alijansu.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj