TRUMP U BRISELU: Na samitu NATO-a upozorio na terorizam i ‘rusku prijetnju’ te pozvao članice da plaćaju članarinu!

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas u Bruxellesu saveznicima u NATO-u da se budući Savez mora usredotočiti na terorizam, imigracije te prijetnje Rusije.

Trump članicama NATO-a očitao lekciju: Svi morate napokon platiti svoj dio i poštovati svoje obaveze!

Budući NATO se treba usredotočiti na terorizam i imigracije te na prijetnje Rusije na istočnim i južnim granicama NATO-a – rekao je Trump u govoru ispred novog sjedišta NATO-a na svečanosti otkrivanja dva spomenika.

Prije početka sammita, koji se održava u novom, još u cijelosti nedovršenom sjedištu NATO-a, otkrivena su dva spomenika – ostatak Berlinskog zida, čije rušenje simbolizira ujedinjenje Evrope te ostatak jednog od tornjeva Svjetskog trgovačkog centra, srušenih u terorističkom napadu na New York, 9. septembra 2001., nakon čega je prvi put u historiji NATO-a aktiviran članak 5, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Međutim, iako je riječ o spomenu kojim se obilježava važnost članka 5, Trump u svom govoru nije izravno spomenuo, što se očekivalo, da ostaje privržen tom članku 5, koji predstavlja kamen temeljac Sjevernoatlantskog saveza.

To je kasnije ispravio jedan visoki dužnosnik Bijele kuće, koji je rekao da članak 5 predstavlja “samu srž” NATO-a.

Trump nije propustio pozvati saveznike da povećaju izdvajanja za odbranu.

Bio sam vrlo direktan s generealnim sekretaraom NATO-a (Jensom Stoltenbergom) i s članicama Saveza, kada sam im rekao da moraju napokon platiti svoj udio i poštovati svoje finansijske obaveze – 23 od 28 članica još uvijek na plaća ono što bi trebali plaćati – rekao je Trump, dodajući da to nije pošteno prema američkim poreznim obveznicima.

Sve članice NATO-a obvezale su se 2014. da će do 2024. povećati izdvajanje za obranu na dva posto svoga BDP-a. Trump kaže da je to striktni minimum.

Trump je prilikom svečanosti otkrivanja dvaju spomenika pozvao na minutu šutnje za žrtve terorističkog napada u Manchesteru, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

– Svi koji slave život moraju se ujediniti kako bi pronašli i eliminirali te ubice i ekstremiste, te gubitnike. Da, oni su gubitnici – rekao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj