(VIDEO) AL-SISIJEV GOVOR O FINANSIJERIMA TERORIZMA IZAZVAO PRAVU BURU! Saudijska Arabija i UAE blokirali web stranice Al-Jazeere jer su objavile odgovor katarskog Emira u kojem kritikuje Trumpa i traži povlačenje ambasadora!

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Kraljevina Saudijska Arabija blokirali su pristup internetskoj stranici Al-Jazeera u srijedu, kao odgovor na izjave objavljene na QNA, službenoj katarskoj novinskoj agenciji, u kojima se najavljuje da je Katar naredio povlačenje svojih ambasadora iz Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Bahreina nakon što je ta zaljevska monarhija dovedena u vezu sa podrškom i finansiranjem terorističkih skupina na nedavno održanom samitu u Rijadu. Iz Katara su kasnije demantirali ove navode tvrdeći da je web stranica hakovana.

U izjavama koje se pripisuju Emiru Katara nalaze se osude kvalifikacija Katara kao zemlje koja podupire terorizam, unatoč  ‘kontinuiranim naporima u borbi protiv DAIŠ-a’, te se dodaje da ‘Iran predstavlja regionalnu islamsku silu koja se ne može zanemariti i nije mudro napasti ga’, dodajući da je Iran ‘glavna snaga za osiguravanje stabilnosti u regiji’.

Također, prema izvještajima agencija, u izjavi emir kritizira Donalda Trumpa, koji je upravo posjetio Saudijsku Arabiju i Izrael, nadalje, hvali libanonski Hezbollah i palestinski Hamas.

Nakon što je Al-Jazeera objavila reakciju katarskog emira, oglasio se čelnik QNA, koji je odbacio sve tvrdnje, pojašnjavajući kako emir nije u utorak objavio nikakav govor, izražavajući zaprepaštenje zbog izjava koje kruže u medijima. Kazao je da su nepoznati izvori srušili web stranicu agencije te pozvao medije da ignoriraju ove navodne tvrdnje, napominjući da im je kasnije hakovan i Twitter profil.

“Katar se oteo kontroli, stao na stranu neprijatelja!”, samo su neki od naslova koji su se jučer mogli pročitati u saudijskim medijima, a izjave su prenošene i na TV kanalima.

Sve zajedno se razvija u jednu veliku teoriju zavjere – naime, utjecajni saudijski medij Al-Arabiya jutro je pak objavio članak pod naslovom: “Dokaz da katarska novinska agencija nije bila hakirana”, sugerirajući kako je katarski emir doista rekao sve što se u prvotnoj izjavi tvrdilo.

Šef katarske diplomatije: SAD faktor iza kulisa nedavnog medijskog napada na Dohu

Muhammed bin Abdurrahman Ale Thani, ministar vanjskih poslova Katara je danas na novinskoj konferenciji u Dohi, saopćio da je njegova zemlja suočena s zlobnim medijskim napadima, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema pisanju Re’ju-l-Jeuma, šef katarske diplomatije je rekao: ”Objavljivanje 13 tekstova protiv Katara u američkim listovima, za nas nije iznenađujuće. Na dan napada na sajt katarske novinske agencije, na jednoj konferenciji u SAD-u o Kataru, od autora se zatražilo da pišu tekstove protiv vlade Katara. Iste noći desio se napad na sajt Qana, i to se nije desilo slučajno. Dakako, do ovog trenutka nisu nam jasne dimenzije ovog događaja. Mi nećemo donositi hitre odluke, ali ovaj napad na Dohu je potpuno jasan.“

Po svemu sudeći zvanična Doha upire prstom u SAD kao glavnog krivca za navodni ‘hakerski napad’.

Odgovor na Al-Sisijev govor

Eksperti međutim tvrde da se navodno izmišljene izjave mogu posmatrati i kao odgovor na govor egipatskog predsjednika Al-Sisija tokom ‘Američko-arapsko-islamskog summita’, u kojemu je podvukao da postoje zemlje koje financiraju, naoružavaju i osposobljavaju terorističke organizacije. Egipat je više puta ranije spominjao da Katar podupire terorističke organizacije, uključujući zabranjenu grupu ‘Muslimansko bratstvo’.

Gamal Sultan komentirao je je cijelu situaciju za Daily News Egypt rekavši da Egipat ne treba odgovoriti na istupe katarskog emira, pa čak i ako se utvrdi da nisu izmišljene i fabrikovane, jer su ustvari potvrda ranijih egipatskih optužbi protiv Katara.

Nadalje, komentirajući budućnost odnosa između Katara i susjednih zemalja u zaljevu, Sultan je rekao da su odnosi već napeti, a to se vidi kroz odgovore UAE i Saudijske Arabije. Zaključio je potvrdom kako je stav Qatara dobitak za Egipat, budući da je Egipat prethodno optuživao Katar da podupire terorističke organizacije.

Kada su u pitanju ostale države koje podržavaju teroriste iz Al Sisijevog govora se da nazrijeti kako misli na Tursku koja je kupovala naftu od terorista, ali i učestvovala u njihovom obučavanju i liječenju, te Izrael koji je davao nesebičnu medicinsku i drugu pomoć militantima u improviziranim poljskim bolnicama.

Odnosi između Egipta i Katara napeti su nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Mohameda Morsija, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u slučaju ‘špijunaže za Katar’. Egipat vjeruje da podrška Katara zabranjenoj  terorističkoj organizaciji ‘Muslimansko bratstvo’ utječe na sigurnost i stabilnost zemlje. Egipat nije blokirao Al-Jazeerine web stranice, ali je povukao dozvole za rad njenih ureda u Egiptu.

Šta je zapravo u Rijadu poručio Al-Sisi?

U svom govoru pred Trumpom, kraljem Salmanom, liderima petromonarhija i brojnim vođama islamskog svijeta, egipatski predsjednik je optužio teroriste za njihove zločine, ali je glavne krivce prepoznao negdje drugdje.

Predsjednik Egipta je ukazao na četiri koraka u svom govoru kojima se treba suprotstaviti terorizmu. Prvi uključuje borbu protiv terorističkih organizacija njihovi izopćenjem, jer su one “kancerogena mreža koja je brojnim vezama međusobno povezana u većini dijelova svijeta”.

Također je istaknuo hitni prestanak bilo kakvog oblika financiranja, naoružavanja i pružanja političke i ideološke podrške teroristima, kazavši kako ‘terorist nije samo onaj koji nosi oružje, nego i onaj koji im šalje vozila, sredstva, oružje i nudi političku i ideološku podršku, ali i medicinsku pomoć’.

“Ko od njih kupuje prirodne resurse koje kontroliraju, poput nafte? Ko s njima sudjeluje u trgovini starinama i narkoticima? Odakle dobivaju financijske donacije? Kako su dobili medijsku prisutnost i kako su neki mediji pristali da postanu propagandna platforma za terorističke organizacije?”, u prepunoj dvorani u Rijadu su odjekivala pitanja egipatskog predsjednika. Na kraju je rekao kako postoje zemlje koje financiraju i podržavaju te skupine i druge koji odbijaju dati informacije o pripadnicima tih skupina, čak i Interpolu.

Egipat neće u koaliciju, ako će biti usmjerena protiv Assada i Sirije?

Iako su mediji objavili kako se Egipat pridružio novoj arapskoj vojnoj koaliciji, protiv toga su jasno ustali pojedini parlamentarci i političari tražeći da se učešće Egipta uvjetuje ‘nenapadanjem Sirije i njene vlade’

Kako prenosi egipatski dnevni list Marsad, Ahmed Ismail, član parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost, je nakon velike konferencije u Rijadu izjavio “da će se Egipat pridružiti bilo kojoj arapskoj vojnoj koaliciji, ali pod uvjetom da aktivnosti saveza ne budu usmjerene protiv sirijske vlade ili države”. Dodao je kako Egipat može biti uključen samo u napade protiv terorističkih skupina unutar Sirije.

Egipatski stav o sukobima u Siriji je već odavno poznat. Naime i samo svrgavanje Mursija bilo je povezano sa Sirijom, odnosno njegovim pozivom ‘na džihad protiv Assadovog režima’. Ova izjava šokirala je vojsku te su odmah dan iza objavili oštru poruku u kojoj se u potpunosti odbacuju Morsijeve izjave te se ističe kako je jedina uloga egipatske vojske štititi egipatske granice.

“Oružane snage bile su jako uzbunjene zbog ove konferencije o Siriji u vrijeme dok se zemlja nalazi u velikoj političkoj krizi”, rekao je tada  jedan oficir u razgovoru za Reuters ističući kako je to stav i ostalih pripadnika egipatske vojske.

“Međunarodna zajednica mora shvatiti da vojni sukob nije način za rješavanje krize u Siriji. Moraju se u prisutnosti ukloniti terorističke organizacije i tek onda međunarodna zajednica može stupiti u sirijskog arenu. Ne može se nastaviti raditi na destabilizaciji Sirije i međunarodna zajednica nema kredibilitet, ako teroriste ne eliminira u potpunosti”, rekao je ranije ove godine Sameh Shoukry, egipatski ministar vanjskih poslova.

Građani Egipta upozoreni na terorističke prijetnje

Koliko je kritična situacija u samom Egiptu po pitanju mogućih terorističkih napada govore i posljednje poruke odaslane iz sigurnosnih agencija građanima da izbjegavaju boravak u blizini vladinih institucija, diplomatskih predstavništva, ali i zapadnjačkih klubova te koptskih crkava, jer imaju informacije o vrlo vjerovatnim terorističkim napadima.

 

 

(Global CIR/Daily News egypt)

Objavljeno u:

Komentiraj