CILJ JOJ ISTJERATI NEMORAL IZ PARLAMENTA: Prevarena supruga traži da poslanici zbog preljube izgube mandat

Prevarena supruga bivšeg poslanika vladajuće poljske stranke Pravo i pravda pokrenula je kampanju i osmislila prijedlog zakona kojim bi se istjerao nemoral iz poljskog parlamenta, posebno iz poslaničkog hotela Sejma, a koji bi predviđao i da se oženjenim poslanicima i senatorima zbog ljubavisanja sa koleginicama automatski oduzme mandat.

Slikovni rezultat za polish parliament

„Moj muž, poslanik Marijuš Antoni Kaminjski prevario me je u Sejmu sa partijskom koleginicom. Moj muž je preljubnik. Nije jedini. U poljskom Sejmu su nabujali preljuba i razvrat. Čovjek koji izvrši preljubu jednostavno je izdajica. Ima li mjesta izdajicama u poljskom parlamentu? Nema!“, napisala je Ana Kaminjska u pozivnici na Fejsbuku za peticiju za novi zakon.

Prijedlog zakona koji Ana Kaminjska namjerava da s potrebnim brojem potpisa preda Sejmu (donjem domu parlamenta) na usvajanje predviđa da preljuba poslanika dokazana pred sudom povlači automatski doživotnu zabranu kandidovanja u parlament, javlja poljski informativni portal Onet.pl.

Uz zakletvu kada svečano preuzima poslanički mandat, novi poslanik morao bi da potpiše da se odriče mandata ukoliko prevari svog bračnog partnera, a takođe bi morao da podnese pismenu potvrdu da mu suprug ili supruga odobravaju da bude poslanik.

Prevarena Kaminjska želi u začetku da spriječi preljube u parlamentu i tako što bi zabranila neoženjenim i neudatim Poljacima da uopšte dobiju funkciju poslanika.

Poslanički hotel u zgradi Sejma poljskog parlamenta u kome borave poslanici iz unutrašnjosti, oni koji nisu iznajmili stan u Varšavi, godinama je bio dežurna tema na naslovnim stranama poljskih tabloida, često sa fotografijama ponekog pijanog poslanika kako spava u hodniku, sve dok rukovodstvo Sejma nije pravilnikom novinare iz hotela protjeralo i zabranilo im da tamo snimaju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj