OVO (NI)JE TERORIZAM? Napad u SAD: ‘Urlao je pa nasmrt izbo dvojicu muškaraca jer su pokušali odbraniti dvije muslimanke’

Napadač je ubio dvojicu muškaraca u američkom gradu Portlandu u petak dok su pokušavali spriječiti ga u vrijeđanju dviju žena za koje se pretpostavlja da su muslimanke, objavila je policija. Napad se dogodio na stanici podzemne željeznice samo nekoliko sati prije početka ramazana, svetog mjeseca posta za 1,6 milijarda muslimana.

Vrijeđao dvije žene zbog toga što su muslimanke

Policija u Portlandu objavila je da je napadač počeo izvikivati etničke i vjerske uvrede na račun dviju mladih žena, koje su se činile kao muslimanke, a jedna od njih bila je odjevena u hidžab. Dvojica muškaraca koja su intervenirala izbodena su nožem na smrt, a treći je prošao samo s lakšim ozljedama.

“Dok je napadač vikao i galamio neki su mu se ljudi približili i pokušali intervenirati”, objavila je policija i rekla da je napadača uhitila. Dvije žene su pobjegle pa ih policija nije mogla ispitati.

Broj  napada na muslimane narastao za 50 posto u SAD-u

U izjavi nakon napada u petak Vijeće za američko islamske odnose (CAIR) objavilo je da je broj protumuslimanskih napada narastao za 50 posto u Sjedinjenim Državama od 2015. do 2016,. djelomice i zbog protuislamističke i protuimigrantske retorike predsjednika Donalda Trumpa.

“Predsjednik Trump trebao bi osobno progovoriti protiv islamofobije i drugih oblika rasizma i netrpeljivosti u našoj naciji koju je izazvao brojnim izjavama, politikom i imenovanjima što su se negativno odrazila na manjine”, rekao je direktor CAIR-a Nihad Awad.

Zvanično, Trumpova administracija kaže da se oštro protivi islamističkim militantima, ali nema ništa protiv islama.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj