SMRT SADAŠNJEM FAŠIZMU! Titov rođendan u Kumrovcu: ‘Mladima danas nude religiju, nacionalizam i biro za zapošljavanje’

Više od 10 hiljada poklonika lika i djela Josipa Broza Tita (Kumrovec, 7. V. 1892 – Ljubljana, 4. V. 1980). okupilo se danas u Kumrovcu na “Danu mladosti – radosti” na obilježavanju njegovog 125. rođendana.

Zastave bivših republika, slike Tita, kape, titovke, marame sve je to i danas bilo dio ikonografije koja je dominirala Kumrovcem, ali i tvrdnje da se borba protiv fašizma nastavlja i danas od čega, po riječima govornika, prijeti velika opasnost.

Tako je predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito, Jovan Vejnović, naglasio da se u Kumrovec ne dolazi radi prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti. Kazao je kako je budućnost ta za koju je zabrinut jer je, po njegovim riječima, BDP niži nego prije 30 godina kao i kupovna moć dok je socijalna i ekonomska sigurnost na sve nižoj razini.

Posebno ga zabrinjava što danas u Hrvatskoj, kako je ustvrdio, “marširaju crnokošuljaši i oni koji pozivaju na ubijanje dok vlast to ignorira i govori da je demokratsko pravo i sloboda da svatko izražava svoje stavove”.

Prikaži sliku na Twitteru
Titova bista koju je Kolinda izbacila iz predsjedničke palate

Još gore je što se neofašizam vraća kapilarno u obrazovanje, visoko školstvo pa čak i institucije”, izjavio je Vejnović pozivajući odgovorne da se “suoče sa stvarnošću i realnošću”. Na kraju je stari partizanski pozdrav modificirao u “smrt sadašnjem fašizmu”.

Mladi su Titu uvijek bili na prvom mjestu

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Franjo Habulin u svom se govoru osvrnuo na mlade koji su, po njegovim riječima, Titu uvijek bili na prvom mjestu.

Naglasio je da su mladi nekada bili nositelji društvenog razvoja, a danas im se “isključivo nude vjera i nacionalizam, zavod za zapošljavanje te minimalna plaća” zbog čega se sve više njih odlučuje na napuštanje zemlje. Smatra i da živimo u vremenu “revizije prošlosti i iznošenja laži bez ikakvih sankcija”.

Ako se nećemo suprotstaviti, oni koji lažu će prevladati”, istaknuo je Habulin. Mišljenja je i da se ne smije prihvatiti teza “dosta je i partizana i ustaša” sve dok se stvari jednom zauvijek ne postave na svoje mjesto. Zaključio je da su ustaše bile na strani zla, a antifašisti na strani dobra. Završio je da se borba protiv fašizma nastavlja i danas i da bi bilo loše, da oni koji su izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu, budu poraženi danas nakon 72 godine.

U Kumrovcu je na svečanosti “Dan mladosti -radosti” bio i poznati glumac Vili Matula. Prije nego što je okupljenima pročitao zapise Miroslava Krleže o Josipu Brozu uputio je kritiku bivšim lijevim vladama jer, kako je rekao, nikada javno nisu dale podršku ovom skupu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

 1. zamjenula bih sve ove godine lazne, kriminalne i nacisticke “demokratije” za samo jedan dan Titovog sistema.

  Reply
 2. ZATO SAM TOLIKO PONOSAN NA JUGOSLAVIJU I MOJE JUGOSLOVENSTVO??? U MOJOJ KRVI JE OD ROĐENJA BRATSTVO I JEDINSTVO!!!

  PRVO- Za razliku od nacionalista,koji samo misle da su čistokrvni(arijevci),ja sam rođen u višenacionalnoj VOJVODINI u Zrenjaninu, od MAJKE srpkinje i OCA po majci hrvata a po ocu slovenca,i zbog te južnoslovenske mešavine sam ponosan!!!

  DRUGO- Mi JUGOSLOVENI nikada nismo težili za VELIKOM JUGOSLAVIJOM i nismo nikoga ugrožavali sa teritorijalnim pretenzijama!!! Nama je naša mala JUGA od Vardara pa do Triglava bila dovoljna,za razliku od nacionalista, kojima su velike države bolesno urezane u mozgove i pomoću kojih su kapitalistički ZLOTVORI upalili vatre i surovo je srušili!!!

  TREĆE- Ponosni smo na TITOVU nesvrstanu politiku,kojom je želeo zajedno sa nama JUGOSLOVENIMA, da napravi svet mnogo pravednijim,bez gladi i porobljavanja naroda u svetu!!!

  POZDRAV IZ ZRENJANINA,GRADA MUZEJA UNIŠTENE JUGOSLOVENSKE SOCIJALISTIČKE DRUŠTVENE PRIVREDE!!!

  Reply

Komentiraj