ZAVRŠEN SAMIT LIDERA G7: Spremni na saradnju sa Rusijom u rješavanju sukoba u Siriji, ali i na nove sankcije po pitanju Ukrajine

Grupa industrijski razvijenih zemalja G-7 izrazila je “spremnost za saradnju” s Rusijom, nepokolebljivom saveznicom režima u Damasku, da bi se našlo političko rješenje sirijskog sukoba, piše u završnoj deklaraciji s današnjeg sastanka na vrhu G-7, završenog u Taormini, u Italiji.

Smatramo da postoji mogućnost da se okonča ta tragična kriza. Neće se štedjeti napor u tome” da se zaustavi taj sukob, navodi se u saopštenju u kojem se ponavlja potreba “inkluzivnog političkog procesa pod okriljem UN-a”. “Ako Rusija je spremna da pozitivno iskoristi svoj utjecaj, spremni smo da sarađujemo s njom da se riješi sukob, tražeći političko rešenje”, pišu zemlje G-7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Кanada i Japan).

“Spremni smo da doprinesemo obnovi, kada počne kredibilna politička tranzicija“, dodaju oni, nadajući se da će sporazumi iz Astane “konkretno pomoći smanjenju nasilja”.

G7 pozvao na “sprovođenje stvarnog prekida vatre, zaustavljanje upotrebe hemijskog oružja, na neposredan pristup humanitarne pomoći i oslobađanje proizvoljno pritvorenih lica, kao i na pristup zatvorima” pod kontrolom vlade u Damasku.

Dodatne sankcije zbog Krima?

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja saopštili su danas da su spremni da pojačaju sankcije prema Rusiji zbog Krima, u zavisnosti od akcija Moskve. “Podsjećamo da je trajanje sankcija jasno povezano sa punom primjenom obaveza Rusije po Minskom sporazumu i poštovanjem suvereniteta Ukrajine. Sankcije mogu da se ukinu ako Rusija ispuni svoje obaveze”, kaže se u saopštenju G7, prenosi AFP.

Lideri međutim, dodaju da su spremni da “preduzmu dalje restriktivne mjere kako bi povećale troškove Rusije ako njene akcije tako zahtjevaju”.

Demonstracije protiv lidera G7 u Italiji

Više stotina ljudi marširalo je danas ulicama grada Đardini Naksosa u znak protesta protiv svjetskih lidera iz grupe G7 za koje navode da ignorišu interese običnih ljudi. Očekivalo se učešće oko 3.500 ljudi, ali se smatra da se pojavila samo polovina od tog broja.

Jedan od učesnika protesta srednjoškolski profesor Salvatore Đordano za slabu brojnost demonstranata okrivio je jake mjere bezbjednosti povodom održavanja samita Grupe G7 u obližnjem gradiću Taormino. Prema njegovim riječima, policija ga je u više navrata zaustavljala i skoro pola sata blokirali su auto-put. Policija, takođe zaustavlja autobuse i vrši pretrese.

“Mi smo pacifisti i nismo došli radi razbijanja prozora već da protestuje jer je Sicilija pretvorena u veliki nosač aviona za svjetske vojne sile”, kaže Đordino.

Američki predsjednik Donald Tramp i lideri Italije, Francuske, Britanije, Njemačke, Kanade i Japana sastali su se u Taormini, koja se nalazi sjeverno od Đardini Naksosa.

Đordano je bio među demonstrantima koji protestuju zbog Prenosnog objektivnog sistema mobilne telefonije (MUOS) što je dio veoma brze mreže satelitske komunikacije američke vojske. On tvrdi da ovaj sistem predstavlja opasnost za mještane u blizini infrastrukture.

Druga grupa demonstranata nosila je komunističke zastave sa srpom i čekićem. Usljed strahovanja od ponavljanja nasilja tokom samita G7 u Đenovi 2001. godine vlasti Đardino Naksosa zatvorili su prodavnice na jedan dan.

Trampov savjetnik: Iran je kriv za sve problemeTrampov savjetnik: Iran je kriv za sve probleme

Svjetska zajednica mora da preduzme “koordinisane napore” kako bi se suprotstavila dejstvima Irana na Bliskom istoku, izjavio je danas savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Herbert Makmaster.

“Mislim da je očigledno da Iran doprinosi širenju naoružanja po čitavom regionu. Sve je to veoma dobar razlog za koordinisane napore za suprotstavljanje destruktivnom i destabilizirajućem  ponašanju Irana”, rekao je Makmaster na konferenciji za novinare u italijanskom gradu Taormina, gdje je održan samit G7.

Savjetnik američkog lidera nazvao je Iran “jednim od najvećih sponzora terorizma na svijetu” i optužio ga praktično za sve probleme na Bliskom istoku. “Iran podržava Hezbolah u Libanu, pruža finansijsku podršku Hamasu, doprinosi međuetničkim ratovima širom regiona, podržava režim predsjednika Sirije Bašara el Asada, uključujući i njegovo korišćenje hemijskog oružja protiv civila, a podržava i talibane u Afganistanu”, izjavio je Makmaster.

Nakon što je Iran 29. januara izveo probe balističke rakete srednjeg dometa, SAD su proširile sankcioni spisak, uključivši u njega 13 fizičkih lica — državljana Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kuvajta i Libana. Na spisku je i 12 kompanija iz Irana, Libana, Kine i UAE.

Sankcije se tiču iranskog programa za pravljenje balističkih raketa i podršku libanskoj šiitskoj grupi Hezbolah, koju Vašington smatra terorističkom.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj