POSTAO STRUČNJAK ZA LINGVISTIKU! Erdogan zabranio riječ ‘arena’: ‘Protiv sam arena, znate šta su tamo radili u prošlosti – tamo su životinje derale ljude’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zabranio je da se stadioni nazivaju arenama, rekavši da je to naziv iz starog Rima za mjesta na kojima su se ljudi borili na život i smrt.

U našem jeziku ne postoji takvo što”, rekao je. “Protiv sam arena, znate što su tamo radili u prošlosti. Ondje su životinje derale ljude”, kazao je. Riječ stadion dolazi iz starogrčkog i latinskog. I arena dolazi od latinskog “harena” i upotrebi je nekoliko stoljeća, po Oxfordovom rječniku engleskog.

Erdogan je u govoru pred polaznicima visokih vjerskih škola kazao da je ministru sporta naredio da se stadioni više ne nazivaju arenama. Učinio je to na stadionu u Istanbulu koji nosi njegovo ime i domaći je teren nogometnog kluba Kasimpasa.

U Turskoj je nekoliko stadiona koji se nazivaju arenama, uključujući i slavne Vodafone Arenu na kojoj igra Besiktas i Turk Telecom Arenu gdje je domaćin Galatasaray.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj