PROTESTI U TEL AVIVU! Želimo mir i ‘dvije države za dva naroda’, a naša vlada nastavlja s okupacijom, nasiljem i rasizmom

Više hiljada Izraelaca okupilo se u subotu navečer u Tel Avivu kako bi podržali rješenje po modelu dviju država za dva naroda.

Okupljanje je organizirala skupina Mir sada, izraelska nevladina organizacija koja se protivi politici kolonizacije, a njezin čelnik Avi Buskila rekao je da je cilj prosvjedovati protiv “nedostatka nade koji nam nudi vlada koja nastavlja s okupacijom, nasiljem i rasizmom”.

Na  skupu je pročitana i poruka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u kojoj se kaže da “nema jačeg glasa od glasa pravednog i sveobuhvatnog mira, kao što nema snažnijeg glasa za pravo naroda za samoopredjeljenje i oslobođenje od bremena okupacije”.

Vrijeme je došlo da mi i vi živimo u miru, harmoniji, sigurnosti i stabilnosti. Jedini način da se okonča sukob i da se bori protiv terora u regiji i u čitavom svijetu je rješenje dvije države, zasnovano na granicama iz 1967., Palestina uz Izrael”, poručio je Abas.

Lider izraelske oporbe iz Laburističke stranke Isaac Herzog također je došao na skup i optužio premijera Benjamina Netanyahua da je prošle godine propustio mogućnost za napredak u mirovnom procesu. “Čelništvo u Izraelu danas je vođeno prije svega i najviše strahom”, rekao je Herzog, dodajući da su to strah od promjene, strah od inicijative i strah od nade.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj