SAA NADOMAK MASKANE! Vlada u Damasku traži od UN-a obustavu američkih operacija: Oni redovno gađaju civile, infrastrukturu i SAA

Sirija je zatražila od UN-a da SAD-u odmah naredi prekid zračnih napada na prostoru Sirije ističući kako njihovo djelovanje samo izaziva haos te pomažu teroristima.

 

Podsjetimo, ovaj zahtjev došao je svega dan nakon što je u zadnjem američkom zračnom napadu, na prostoru grada Mayadeen na istoku Sirije, ubijeno najmanje 35 civila.

Sirija osuđuje napade ove alijanse koja cilja civile i stvara ogromnu materijalnu štetu sirijskoj infrastrukturi”, navodi se u pismu generalnom tajniku UN-a i predsjedniku UN Vijeća sigurnosti kojeg je poslalo sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

U pismu se također navodi kako koalicija često cilja sirijsku vojsku, koja se bori protiv terorizma – ističe se i kako se ti napadi prigodno događaju u isto vrijeme kada se sirijska vojska nalazi na meti ofenziva terorističkih skupina DAIŠ i Al-Qaeda.

SAA nadomak Maskane

Sirijska Arapska Vojska (SAA) sa druge strane napreduje nesmanjenim tempom kroz ravnicu Maskane, oslobađajući u subotu 13 sela koje je ranije držala grupa DAIŠ, kao i veliki broj farmi u jugoistočnoj Halepu. Tigar snage potpomognute 5. legionom i plemenom Al-Bakir, uspjele su da pregaze željezničku stanicu Maskana i susjedno stambeno naselje.

Ovo napredovanje prijeti da odseče grad Maskanu, posljednji bastion DAIŠ-a u provinciji Halep, od glavnine DAIŠ-a u Raki. Suštinski, teroristi smješteni u gradu moraju se ili povući iz Maskane ili se suočiti sa sigurnom smrću. 

Pukovnik Suheil Al Hasan trenutno ispituje dvije vezane ofanzive na ravnice Maskane. Jedna ima za cilj da proširi ranije ranjivu liniju snabdijevanja Halepa, dok druga ima za cilj da opkoli i oslobodi Maskanu, grad u blizini rijeke Eufrat.

S obzirom na trenutnu stopu naoredovanja, SAA se očekuje da uđe pokrajinu Raka u roku od dvije nedjelje, i tako pretekne kurdske snage u narednim borbama za “prijestonicu”  DAIŠ-a.

Al-Tavra napala SAA samoubilačkim dronovima koje koriste samo američki specijalci!

Grupa Džaiš Magavir Al-Tavra koju podržavaju SAD, izvela je u petak napad na sirijsku vojsku na području oblasti Zuluf u jugoistočnoj Sirijskoj pustinji kako bi povratili ovu stratešku tačku od sirijske vojske. Međutim, nisu uspjeli da zauzmu nijednu tačku. 

Teroristi su culjali   Sirijsku arapsku armiju koristeći samoubilačke dronove “Switchblade’ američke proizvodnje.

Poznato je da ovu vrstu samoubilačkih dronova koriste isključivo američke specijalne snage. Na slici možete da vidite sirijskog vojnika koji drži ovaj dron. 

 

U subotu je SAA rasporedila 800. bataljon Republikanske garde u regionu istočnog Zulufa na sirijsko-jordanskoj granici.

Ovaj bataljon je jedan od najbolje opremljenih dijelova sirijskih snaga, a svi njegovi tenkovi poseduju aktivni sistem zaštite Sarab-1 ili 2 i termo-senzore, što ukazuje da se SAA možda priprema za mogući sukob sa američkim snagama u al-Tandu. 

Takođe, SAA je oslobodila i strateški važno selo Aljaniju koja se nalazi 10 kilometara južno od sela Kneifis u pustinjskom delu Homsa.

Prethodno su Slobodna armija podržana od SAD bila zauzela ovo selo prije nego što se povukla nakon sjajnog napredovanja SAA u Sirijskoj pustinji.

#من_أقوال_الأب_القائد_الخالد_حافظ_الأسد..ومن سوء حظهم وحظ اساتذتهم في واشنطن وتل أبيب اننا نعرف انهم افراد وانهم قلةٌ قليلة وحتى من تسلل منهم إلى هذا المكان أو ذاك فهو لا يمثل إلا أفرادا"قلائل أودعوا وأياه ذممهم وضمائرهم خارج حدود الوطن ..على كل حال رأوا وسيرون أكثر في المستقبل كما رأوا في الماضي أن الشعب اقوى منهم اقوى من معلميهم ومن مموليهم ..#حماة_الديار_عليكم_سلام .. #الكتبية800مغاوير أشبال القائد المفدى بشار الأسد .. حماكم الله

Publié par ‎الحرس الجمهوري الكتيبة 800 مغاوير‎ sur vendredi 26 mai 2017

 

(Global CIR/Agencije/Pravda)

 

Objavljeno u:

Komentiraj