ZADNJI TRZAJI DAIŠ-a U MOSULU: Iračke snage pokrenule ofanzivu na posljednju terorističku enklavu

Iračke snage pokrenule su ofanzivu na nekoliko fronti radi preuzimanja posljednjih četvrti Mosula koje drži DAIŠ, objavilo je u subotu Zajedničko operativno zapovjedništvo koje koordinira borbu protiv DAIŠ-a u Iraku.

“Oružane snage napale su četvrt al-Šifa … savezna policija napala je četvrt Zindžili a protuterorističke snage četvrt al-Saha al-Ula”, piše u priopćenju Zapovjedništva. Te se tri četvrti nalaze sjeverno od starog grada, a čine ih uske uličice gusto nastanjene gdje džihadisti kao “ljudski štit” drže približno 250.000 civila, po humanitarnim dužnosnicima i organizacijama za ljudska prava.

Za očekivati je tešku završnu bitku, no sve ukazuje na to da će vojska trijumfirati. Poraz DAIŠ-a u Mosulu bit će ujedno i kraj iračkog dijela tzv. kalifata koji se proteže i na Siriju.

Mosul je najveći grad na sjeveru Iraka koji je pao u ruke terorističkih boraca u julu 2014. DAIŠ je izgubio veći dio grada od početka ofanzive iračkih snaga u oktobru prošle godine i sada se nalazi u okruženju u sjeverozapadnim četvrtima, uključujući i povijesni stari grad.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj