ZBOG SVEGA ŠTO JE DOŽIVJELA U PROTEKLA DVA DANA: Angela Merkel pozvala evropske nacije da se drže zajedno

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od evropskih nacija da se drže zajedno u svjetlu novih neizvjesnosti oko Sjedinijenih Američkih Država i drugih izazova.

Merkelova je izjavila da su prošla vremena u kojima smo mogli u potpunosti da računamo jedni na druge, što je i, kako je rekla, doživjela tokom protekla dva dana, prenio je AP. Izjava Merkelove je uslijedila nakon što je američki predsjednik Donald Tramp izjavio juče da još nije donio odluku o tome da li će podržati Pariski sporazum o klimi.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana”, rekla je kancelarka Angela Merkel na jednom političkom skupu u Muenchenu odmah nakon povratka s G7 summita .

Evropa se mora pouzdati u vlastite snage

Ona je ukazujući na novonastalu situaciju s predsjednikom Donaldom Trumpom u SAD-u ali i na predstojeći Brexit poručila kako se Europa sada mora pouzdati u vlastite snage. “Mi Evropljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“, rekla je kancelarka.

Ona je naglasila kako treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom, ali da se treba više pouzdati u vlastite snage. Njemačka kancelarka je izrazila mišljenje da je s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom to moguće.

“Njemačka će pomagati gdje god će to biti moguće jer Njemačkoj će biti dobro jedino ako će Evropi ići dobro“, naglasila je Merkel.

“Konačnu odluku o Pariskom sporazumu donijeću sljedeće nedjelje”, naveo je Tramp na svom Twitter nalogu poslednjeg dana samita G7 u Italiji. Rojters je naveo da predsjednik SAD nije želio da se povinuje pritisku lidera drugih zemalja da podrži sporazum o klimi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

 1. DENIS

  Izolovati Ameriku i Englesku najbolje je i jedino rjesenje, Sunce sa zapada se radja.

  Reply
 2. Rusko

  zivjela majka Angela !

  Reply
 1. […] reforme u EU  i smanjenje američkog utjecaja na starom kontinentu. U tom smislu najviše prednjači Njemačka, koja se susretala sa ozbiljnim američkim uplivom tokom prethodnih […]

Komentiraj