ZORAN ZAEV VEČERAS OBJAVLJUJE SASTAV NOVE VLADE! Albanski pokret ‘Besa’ glasat će protiv, ali to neće uticati na stabilnost većine

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev u nedjelju uveče bi trebao objaviti sastav koalicione vlade koju će SDSM formirati sa dvije albanske parlamentarne partije – Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za Albance.


Pregovori sa Pokretom Besa, trećom albanskom partijom članicom parlamentarne većine o ulasku u vladu nisu uspjeli, ali je ta stranka najavila da će nastaviti da bude konstruktivan faktor i da će podržati svaku incijatvu nove vlade koja bude u interesu Albanaca i države. Koaliciona vlada Makedonije, koju će formirati Zoran Zaev sa dvije albanske stranke, imat će 62 poslanika u Sobranju Makedonije koje ima 120 mjesta. Besa ima pet poslanika.

Centralni odbor stranke SDSM, koja je okosnica nove vlade, zakazan je za nedjelju u 19 časova, a Zaev je najavio da će nakon toga Sobranju Makedonije dostaviti sastav i program nove vlade. Lider najveće albanske stranke u vladinoj koaliciji DUI Ali Ahmeti u nedjelju poslije podne ponovo se sastao sa mandatarom Zaevom, a kako je objavljeno, razgovarano je o sastavu vlade i kadrovskim rješenjima koje nudi DUI, ali i što bržem donošenju reformskih zakona.

Ahmeti je u subotu uveče, nakon sastanka vrha stranke na kojem su određena imena budućih ministara, rekao da očekuje da će nova vlada izgurati čitav četvorogodišnji mandat. “Imamo četvorogodišnji mandat i planiramo da ga istjeramo do kraja. Ako se Besi ne dopada naš izbor, mogu da glasaju protiv”, rekao je Ahmeti.

Podršku vladi ranije je dao lider Alijase za Albance Zijadin Sela.

U objašnjenju zašto su propali pregovori sa Besom, stranka Zorana Zaeva je navela da oko određenih pitanja nije postignut dogovor, ali nije precizirano oko kojih. Ističe se da je tokom pregovora postignuta saglasnost da dvije partije dijele opredjeljenje za hitne reforme i za demokratski i evropski razvoj Makedonije, kao i da SDSM ostavlja otvorena vrata sa saradnju oko podrške reformama koje predstoje i oko drugih zajedničkih interesa svih građana.

Predsednik Pokreta Besa Biljal Kasami izjavio je da su pregovori o ulasku te stranke propali jer Zaev nije bio spreman da potpiše dogovor o zajedničkom vladanju i da prihvati njihove principe. On je istakao da Besa ostaje na svojim principima, a to su redefinisanje države, zajedničko vladanje i balasirana vlast, objasnivši da redefinisanje znači da Makedonija bude država svih građana, a ne pravljenje binacionale države.

Kasami je na novinarsko pitanje da li će glasati za novu vladu rekao: “Teško, s obzirom na imena ljudi koje je za ministarska mesta predložila DUI”. Inače, za albanski pokret BESA se u medijima tokom predizborne kampanje moglo pročitati da se nalazi pod direktnim utjecajem turskog AKP-a.

 

 

(Global CIR/RSE)

Komentiraj