RASKLIMANO KRALJEVSTVO UJEDINILO EVROPU? Premijerka Škotske bez dileme: Ako pobijedimo bit će referenduma o nezavisnosti

Škotska premijerka Nicole Sturgeon izjavila je danas da će, ukoliko škotska Nacionalna partija (SNP) osvoji većinu mjesta u Škotskoj na izborima koji će se održati 8. juna, odbijanje premijerke Thereze May da odobri održavanje drugog referenduma o nezavisnosti, biti neodrživo.

Ukoliko SNP osvoji izbore 8. juna u Škotskoj, a ja ništa ne uzimam zdravo za gotovo, onda mislim da je stav premijerke neodrživ“, kazala je ona.

Britanska premijerka Theresa May kazala je ranije da sada nije vrijeme da se razgovara o novom glasnju o nezavisnosti, a na referendumu održanom 2014. godine, Škoti su se izjasnili protiv nezavisnosti. Međutim, nakon Brexita na kojem su većinski glasali za ostanak u EU stvari su se promijenile, smatraju zagovornici novog referenduma.

Pada podrška Theresi May

Vodstvo britanske premijerke Therese May u odnosu na Laburiste uoči vanrednih izbora u Velikoj Britaniji se iznenada smanjilo, a nakon terorističkog napada u Manchesteru, javlja Reuters, pozivajući se na rezultate četiri ankete. Novi podaci govore da njena pobjeda neće biti tako ubjedljiva kako se predviđalo prije mjesec.

Njena prednost se smanjila od dva do četiri posto, najavljujući mnogo neizvjesnije izbore 8. juna. May je raspisala izbore s namjerom da osigura snažniju većinu uoči teških pregovora s Evropskom unijom o Brexitu. May je još uvijek veliki favorit za pobjedu, ali sad već ne znamo koliko će ta njena pobjeda biti uvjerljiva – rekao je Reutersu John Curtice, profesor političkih nauka na Universitetu Strathclyde.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj