‘BIA’ I MIROSLAV LAZANSKI U CENTRU SKANDALA! Tajna policija Srbije i ‘makedonski scenario’

Da li je srbijanska tajna služba sprovodila propagandu u Makedoniji pitanje je koje se nametnulo javnosti u nastavku “slučaja Živaljević”. Istraživački portal KRIK objavio je transkripte prisluškivanih razgovora, za koje tvrdi da su iz makedonske tajne službe, prema kojima je Goran Živaljević, oficir za vezu Bezbjednosno-informativne agencije Srbije (BIA) u ambasadi u Skoplju zajedno sa novinarom i poslanikom Miroslavom Lazanskim sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji nakon nereda u Sobranju.

“Najvažnije u ovom trenutku je da se ta afera preseče jedinim logičnim potezom. A to je da Srbija Gorana Živaljevića povuče sa funkcije. Njegovo prisustvo u Skoplju u operativnom smislu sada je besmisleno. Treba ga povući, prije svega da bi se strasti smirile. Time izbjegavamo i konflikte sa Makedonijom. Nikome ne ide u korist da se nanose štetne posljedice funkcionisanju službe”, rekao je za RSE Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Državne bezbjednosti Srbije koji je 2002. godine u Skoplju bio prvi oficir za vezu srpskih i makedonskih službi bezbjednosti.

Poslije pisanja makedonskih medija da je službenik BIA-e Goran Živaljević 27. aprila bio u makedonskom parlamentu, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) počela je da istražuje tu priču i ovih dana objavila tekst pod naslovom – Lazanski i BIA u “makedonskom scenariju” – u kom se tvrdi da je Živaljević ugostio novinara Miroslava Lazanskog, narodnog poslanika na listi Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, da bi, kako navodi KRIK, izvršio zadatak u Skoplju.

Naša priča pokazuje neko miješanje naših službi u dešavanjima u Makedoniji. Ono što se vidi je da se zloupotrebljavaju novinari i da se vrši propaganda koristeći isti narativ kao i u Srbiji. Ono što ovdje rade kroz provladine listove, gdje samo dižu pritisak i najavljuju neke ratove, iz nekog razloga su isto radili u Makedoniji. Vidi se da su to radili u korist tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog i ruskih interesa, rekao je za RSE novinar KRIK-a Stevan Dojčinović.

Novinar Miroslav Lazanski, koji za RSE nije želeo da komentariše pisanje KRIK-a, u ranijoj izjavi demantovao je propagandne aktivnosti i rekao da je u Makedoniji samo radio svoj novinarski posao. Kada je ranije objavljeno da je Goran Živaljević bio u Sobranju, ambasadorka Srbije u Skoplju pozvana je na razgovor u makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić: Bilo je tu i prekookeanskih i evropskih službi pa niko ne ispituje!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je ambasadorka Dušanka Divjak Tomić imala korektan razgovor i da nije bilo govora o mjerama protiv Gorana Živaljevića.

“Ovdje je zanimljiva jedna druga stvar… Kako su neki mediji pisali, i kako je u svom izvještaju naš zvanični predstavnik BIA-e to napisao, pored njega na istom mjestu su bili i predstavnici drugih službi. Velikih službi, prekookeanskih i evropskih. Pa nisam primjetio da je Makedonija zvala njihove ambasadore da ih pita šta su tamo radili”, rekao je Dačić.

Ivica Dačić: O merama protiv Živaljevića nije bilo govora

Nakon priče o prisustvu  službenika BIA-e u Sobranju, KRIK je objavio da je Goran Živaljević 3. marta pozvao Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsjednika Demokratske partije Srba, koji mu je saopštio da je u Skoplju ugostio novinara koji će izvršiti zadatak za njih.

“Hej, smjestio sam ovoga, izbrifovao sam ga o kolumni koju treba danas da napiše za ‘Politiku’. Idemo na proteste da snimamo i onda kada sjednemo negdje uveče nazvaću te”, navodno je, prema pisanju KRIK-a, Stoilković preneo Živaljeviću.

U tekstu na osnovu trasnkripata razgovora, za koje KRIK tvrdi da su dio materijala koji je sakupila makedonska obavještajna služba, navodi se da se u sljedećem razgovoru vidi da je novinar Miroslav Lazanski. Stoilković je, navodno, rekao da ga vodi na sastanak sa šefom tada vladajuće makedonske partije Nikolom Gruevskim. Dan poslije ovog sastanka, navodi se, u “Politici” je objavljena kolumna Miroslava Lazanskog pod naslovom “Ne damo Makedoniju”.

“Javio se Lazanski maloprije. Kaže tekst prebacuje rekorde  čitanosti u Srbiji”, riječi su Stoilkovića prema transkriptima za koje KRIK tvrdi da je u njih imao uvid i dodaje da je Živaljević navodno odgovorio: “Odlično, odlično”.

Poslije svega, kaže bivši visoki funkcioner DB-a Zoran Mijatović, najvažnije je razjasniti u kom svojstvu se Živaljević našao u Sobranju tokom nereda. Pogotovu što su procedure za saradnju službi bezbjednosti jasno definisane, a jedno od osnovnih pravila je da o svim aktivnostima moraju da budu obaviještene obje strane.

“Kompromitovana služba”

Ne ulazeći u vjerodostojnost i motive objavljivanja transkripata, Mijatović smatra da je već pojavljivanjem srpskog bezbjednjaka u makedonskom parlamentu učinjena velika šteta i da bi zbog toga BIA trebalo da preispitati aktivnosti njenih službenika u ambasadama.

Ova afera apsolutno je skrenula pažnju svim kontraobavještajnim službama kada su u pitanju naši ljudi. Moguće je da oni rade drugačije nego što je radio Živaljević, ali neophodno je preduprijediti sve moguće posljedice”, navodi Zoran Mijatović.

Stevan Dojčinović, novinar KRIK-a, smatra da reakcije nadležnih pokazuju da ni poslije ovog problema, koji je pretio da ugrozi srpsko-makedonske odnose, neće biti promjena u srbijanskoj službi bezbjednosti. “Izgleda da je služba dosta kompromitovana i politički zloupotrebljena. Svela se na neke poslove koji se graniče sa onim što bi stvarno trebalo da radi. To je veliki problem”, ocenjuje Dojčinović.

Transkripti koje je objavio KRIK, kako tvrdi ta istraživačka mreža, su dio materijala koji je makedonska obavještajna služba sakupila prateći i prisluškujući Gorana Živaljevića i Ivana Stoilkovića. Kako se navodi u njenom tekstu, novinari KRIK-a, Nova TV i OCCRP vidjeli su izvještaje agencije, transkripte, audio zapise i fotografije, a u dokumentima se tvrdi da je makedonska služba imala odobrenje suda da vrši nadzor.

 

(Global CIR/RSE)

Komentiraj