DOK IRAČKE SNAGE NAPREDUJU PREMA SIRIJSKOJ GRANICI! Turski avioni ponovo bombardovali kurdske položaje u Iraku i turskom Kurdistanu

Iračke dobrovoljačke snage saopštile su da su istjerale pripadnike DAIŠ-a iz nekoliko sela na zapadu Mosula i tako napredovale ka granici sa Sirijom.

Među selima, koja je preuzela narodna milicija je i Kodžo, poznato po tome što su pripadnici islamske države iz njega oteli stotine žena nacionalne manjine Jazidi 2014. godine. Kodžo i druga sela koja se nalaze u planinskoj regiji Sindžar bit će vraćena narodu Jazida, izjavio je šef jedinice iračkoj državnoj televiziji, prenosi AP.

Turska bombardovala Irak

U vazdušnim napadima Turske vojske ubijeno je 13 pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK), saopštila je vojska. Avioni su pogodili sedam meta Radničke partije u provinciji Avasin-Basjan na sjeveru Iraka, a ubijeni su ‘ekstremisti za koje se vjeruje da su se spremali za napad’.

U drugom vazdušnom napadu u turskoj jugoistočnoj provinciji Van ubijeno je još 10 pripadnika Radničke partije Kurdistana, prema saopštenju vojske.

U strahu od sve izvjesnije kurdske nezavisnosti režim u Ankari pribjegava ovakvim napadima, koji su sada više izraz nervoze i bespomoćnosti, nego li vojne snage. Inače Kurdi predstavljaju glavnu vojsku na terenu koja se bori protiv DAIŠ-a, a koju podržavaju SAD.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj