EGIPAT ŽESTOKO UDARIO PO TERORISTIMA U LIBIJI! Zvanični Kairo pisao Vijeću sigurnosti UN-a, sutra sastanak sa visokom ruskom delegacijom, podrška stigla i iz Njemačke!

Egipat je u subotu poslao pismo šefu Vijeća sigurnosti UN-a, informirajući ga o svojim nedavnim napadima na terorističke kampove u istočnoj Libiji i navodeći svoje pravo na samoobranu, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Egipta.

Zvaničnici Egipta, nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, u svom pismu su naveli: “Napadi na terorističke organizacije u Derni, istočnoj Libiji, u skladu su s člankom 51. Povelje UN-a o samoobrani i sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti o terorizmu “.

Napadi u zračnoj luci, provedeni u petak i subotu, bili su odgovor na teroristički napad na Egipat  u kojem je ubijeno 29 ljudi, a najmanje 22 ozlijeđeno. Nepoznati napadači koji su vozili tri terenca napadali su autobus koji je vozio egipatske koptske kršćane u manastir u provinciji Minya.

Prema navodima egipatskih medija radi se o autobuskoj liniji koja je saobraćala dva puta sedmično prevozeći većinom kršćanske vjernike. Teroristi su zaustavili autobus te maltretirali nedužne i nenaoružane civile navodno ih prisiljavajući da ‘izgovore šehadet’ (formalno prihvatanje islama), da bi ih kasnije opljačkali, a potom pucali u njih.

Sergej Lavrov u Kairu, sutra mu se pridružuje Sergej Šojgu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u nedjelju u Kairo kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima s egipatskim kolegom Samehom Shoukryem i ostalim visokim egipatskim dužnosnicima, priopćila je državna novinska agencija MENA.

Očekuje se kako će ruski ministar obrane Sergei Shoygu u ponedjeljak doći na pregovore u Kairu, na kojima će sudjelovati ministri vanjskih poslova i odbrane obiju zemalja. Sastanci se tiču  jačanja međusobne suradnje, zajedničke borbe protiv terorizma, kao i razvoja događaja u Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku.

Međutim, ono što će boiti posebno zanimljivo jeste razmjena obavještajnih podataka o sponzorima terorizma u Libiji gdje se očekuje da delegacije Rusije i Egipta  na visokom nivou razmijene informacije o učešću Katara i Turske u treniranju i finansiranju terorističkih skupina u ovom dijelu svijeta, koje su izvele nekoliko smrtonosnih napada u Egiptu.

Njemačka podržala egipatske antiterorističke operacije

Njemački veleposlanik u Egiptu, Julius Georg Luy, u subotu je osudio smrtonosni napad na skupinu egipatskih koptskih kršćana  u kojem je poginulo 29 osoba, rekavši kako njegova zemlja podržava Egipat u borbi protiv terorizma. Luy je rekao da ko god “hladnokrvno ubija nedužne ljude , uključujući djecu zbog njihove vjere, ne pripada nijednom društvu niti sistemu vrijednosti”.

“Napad na koptske kršćane koji se odigrao u petak je odbojni zločin. Izražavamo svoju sućut obiteljima žrtava i nadamo se brzom oporavku  ozlijeđenih “, kaže se u izjavi njemačkog veleposlanstva. Mnoge  države osudile su napad uključujući SAD, brojne evropske i arapske zemlje.

Ne postoji ništa što bi opravdalo takve terorističke činove”, stoji u daljem tekstu. Njemačka izražava svoju solidarnost “u ovim stresnim vremenima” s egipatskim Koptima, kao i svim muslimanima na početku svetog mjeseca ramazana, navodi se u izjavi njemačke ambasade u Egiptu.

Podrška egipatskim napadima na teroristička uporišta u Libiji stigla je  iz  libijskog parlamenta stacioniranog u Tobruku, dok su ih zvanični Tripoli i različite militantne organizacije nazvali  kršenjem suvereniteta Libije. Žestina udara egipatske vojske primorala je jednu terorističku grupu blisku DAIŠ-u da jučer najavi povlačenje i raspuštanje organizacije. Radi se o skupini Ansar al-Sharia, koja je navodno odgovorna i za atentat na američkog ambasadora 2012. godine.

Podsjećamo, u oštrom govoru nakon terorističkog napada, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi je kazao kako napadi neće proći nekažnjeno.

EGIPATSKI AVIONI BOMBARDOVALI TERORISTIČKE KAMPOVE U LIBIJI! Al-Sisi: Prolivena je egipatska krv i to neće proći nekažnjeno

 

(Global CIR/Egypt Daily News)

 

Objavljeno u:

Komentiraj