GRATZ NA SIGURNOSNOJ KONFERENCIJI U UKRAJINI: NATO je pravi put za BiH

Na poziv Fondacije Friedrich Naumann, zastupnik Naše stranke Dennis Gratz učestvuje na konferenciji “Nova sigurnosna politika za istočnu Evropu”, koja se održava u Harkivu u Ukrajini.

Sigurnosna pitanja su u središtu zanimanja evropskih institucija, nakon otvaranja pitanja restruktuiranja globalnih odnosa. Fokus Evropske unije je trenutno na istočnoj Evropi, Ukrajini i zemljama Baltika, perspektivama migrantske krize na jugu Unije, ali i političkom situacijom na području naše regije. Situacija u Makedoniji i Crnoj Gori, koja je na svu sreću trenutno stabilizirana, pokazala je određene neželjene potencijale. S tim u vezi, sigurnosne politike nisu nešto što možemo uzimati zdravo za gotovo, već moramo uzeti učešće i dati doprinos – kazao je Gratz.

Dodao je da su aktualna pitanja sajber napada i hibridnog ratovanja, te utjecaja stranih vlada na demokratske procese od značaja i za BiH.

Integracija BiH u okvire NATO-a je pravi put za ovu državu. To je proces, u koji moramo uložiti punu energiju, tako da ga privodimo ka cilju, odgovorno i bez brzopletih poteza, koji bi unosili strah, a ne povjerenje.  Potezi, kao što su NATO EADARCC vježba za djelovanje u situacijama prirodnih katastrofa, koja je u koordinaciji s Ministarstvo sigurnosti BiH planirana za septembar, sigurno će doprinijeti kreiranju tog potrebnog povjerenja – kazao je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj