KANCELARKA PRKOSI TRUMPU! Njemački mediji jedinstveni: ‘Ovo je novi početak za Evropu’

Po završetku samita G7 njemački mediji su složni u ocjeni da je on – propao, prije svega zbog „blokada“ koje je posvuda postavljao predsjednik SAD Donald Tramp. Posebno im smeta njegovo „odbijanje da štiti klimu“, piše DW.

Evo izvoda iz karakterističnih komentara koji su tim povodom objavljeni u njemačkoj štampi.

Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurt): „Angela Merkel je razočarana mršavim rezultatima samita G7 – i prije svega Donaldom Trampom. Zato je kao gošća kongresa CSU (Hrišćansko-socijalna unija) u Minhenu donijela jasnu poruku: Vremena u kojima smo mogli da se u potpunosti pouzdamo u druge, dijelom su prošla […] Mi Evropljani moramo zaista uzeti svoju sudbinu u svoje ruke […], rekla je između ostalog”. Ova poslednja rečenica je inače poslužila i kao naslov članka, dok nadnaslov glasi: „Kancelarka prkosi Trampu”.

Flensburger tageblat (Flensburg): „Evropljani su ovaj put pustili da bukvalno budu pregaženi. Američki predsjednik je, ne osvrćući se na to ko je prijatelj a ko neprijatelj, izgazio dosadašnje odnose a partnere u razgovorima tretirao kao statiste za svoje nastupe. To neće ostati tako. Kako EU, tako i NATO i G7 sada znaju s kim imaju posla, kao i da narednih godina od Vašingtona ništa neće moći da se očekuje. Evropa i države poput Japana, Kanade i Kine će se zbližiti. Ako Tramp misli da je uspio u onome što je htio – vara se. Izgubio je – saveznike, dugogodišnje prijatelje i mogućnost da pravi koalicije koje bi koristile i SAD.”

Hanoverše algemajne cajtung (Hanover): „Ne, za to što je Taormina prošla katastrofalno nije kriv isključivo Tramp. Ali, za vrijeme razgovora u grobnoj atmosferi, nije moglo da se potisne ono što je očevidno: vlada SAD odbacuje svoju tradicionalnu vodeću ulogu i svoju globalnu odgovornost i ograničava se samo na najnužnije. Za mnoge Amerikance je blamaža to što se njihov predsjednik ulaguje autokratama a ubrzo zatim u krugu demokrata nastupa bahato. Oni znaju da se tamo pravila igre dramatično mijenjaju. 40 godina po osnivanju G7, mnoge izvjesnosti se mijenjaju.”

Algemajne cajtung (Majnc): „Sad je dosta. Evropljani su se već dovoljno dugo bavili pitanjem kako je novi čovjek u Bijeloj kući uopšte mogao tamo da dospije. Krajnje je vrijeme da Zapad i prije svega zemlje EU, pritisnu dugme „reset” i nanovo srede svoje međusobne odnose kao i odnos sa SAD. Poslednji dani su to jasno pokazali (…) Utoliko NATO i samit G7 mogu da markiraju kraj dosadašnjeg partnerstva – a za Evropu je to istovremeno nov start”.

Štutgarter cajtung (Štutgart): „Pouke Trampovog prvog putovanja u inostranstvo su jasne. Njegovo rogobatno nastupanje, nedostatak interesovanja za spoljnopolitička pitanja kao i njegova lista prioriteta su sumnjivi. SAD su mnoga pitanja podredile zapovijesti poboljšanja svoje ekonomske situacije. Ali iz te perspektive ne može da izraste nikakva vodeća uloga. Rezime Angele Merkel glasi: Evropa mora uzeti svoju sudbinu u svoje ruke.”

Tagesšpigel (Berlin): „Na mnogim političkim poljima Evropljani će ostati upućeni na SAD. U zaštiti klime, pravi napredak neće biti moguć bez zemalja koje su najveći zagađivači, poput Kine. A što se tiče unutrašnje politike u Evropi, divljanje američkog diplomatskog berserkera bi njemačko-francuskoj ljubavi podari elan koji je potreban da bi se zaista nešto postiglo. Kratkoročno bi Evropa, Japan i Kanada mogle da pojačaju angažovanje kada je riječ o pomoći gladnima i izbjeglicama.”

Manhajmer morgen (Manhajm): „Kada se u julu u Hamburgu bude sastala grupa G20, predsjednik će, koliko god da je bahat, osjetiti da postoje koalicije protiv njega. I primijetiće da je Amerika na prvom mjestu jer on to tako vidi, ali i da drugi to tako ne vide. Trampova strategija prema kojoj je dovoljno da bude dovoljno silovit, nije uspjela.”

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj