VELIKA BRITANIJA PODVILA REP! Nakon ukora Angele Merkel, stigla poruka iz Londona: Uvjerit ćemo Njemačku i ostale zemlje EU da na nas mogu računati u odbrani sigurnosti, ali i trgovini!

Velika Britanija će ostati snažan saveznik Europske unije iako napušta taj blok, poručila je u ponedjeljak ministrica unutarnjih poslova nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel dan ranije sugerirala da se Europa više ne može osloniti na Sjedinjene Države i Britaniju.

Istodobno s početkom pregovora o napuštanju Evropske unije, bit ćemo u mogućnosti ponovno uvjeriti Njemačku i druge evropske zemlje da im namjeravamo ostati snažan partner. Snažan partner u odbrani, sigurnosti i, nadamo se, u trgovini“, kazala je ministrica Amber Rudd za radio BBC.

Ovo je znatno blaži ton od onog koji je ranije stizao iz Londona, a koji se prije svega ticao uslova oko napuštanja EU kada je Britanija čak i najavljivala povlačenje ukoliko joj dogovori ne budu po volji. Nakon NATO samita i samita G7 čini se kako u Londonu shvataju kolika je greška bio Brexit, ali također, znaju da nema povratka nazad.

Po svemu sudeći, očekuje nas stvaranje moderne evropske armije koja će moći odgovoriti na savremene sigurnosne izazove poput terorizma i cyber kriminala. Nedavno je šefica evropske diplomatije Frederika Mogerini kazala kako se nada da će EU uskoro zauzeti čelnu poziciju na svjetskoj političkoj sceni jer je očito da se Washington povlači.

Najrazvijenija ekonomija na svijetu sa populacijom od oko 600 miliona ljudi (koliko imaju zajedno SAD, Rusija, Velika Britanija i Turska) počinje shvatati da će u budućnosti upravo ona biti na braniku civilizacijskih vrijednosti poput slobode i demokratije.

Vremena se promijenila

Njemačka kancelarka izjavila je u nedjelju nakon povratka sa summita G7 u Italiji kako SAD više nisu pouzdani partner te Europljanima poručila da se uzdaju sami u sebe.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana”, rekla je kancelarka Angela Merkel na jednom političkom skupu u Muenchenu odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće.

Ona je, ukazujući na novonastalu situaciju s predsjednikom Donaldom Trumpom u SAD-u, ali i na predstojeći Brexit, poručila kako se Europa sada mora uzdati u vlastite snage.

“Mi Evropljani moramo svoju sudbinu zaista uzeti u vlastite ruke“, rekla je kancelarka istaknuvši da treba održavati i dalje dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom, ali da se treba više pouzdati u vlastite snage.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj