ZBOG ‘ANTIRUSKE HISTERIJE’: Moskva savjetuje Rusima da ne putuju u Crnu Goru

Ministarstvo inostranih poslova Rusije savjetuje ruskim državljanima da dobro razmisle prije nego što otputuju u Crnu Goru, budući da u toj zemlji vlada sve veća antiruska histerija, izjavila je portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova. 

Kako je rekla, tvrdnje zvanične Podgorice da je Moskva navodno učestvovala u pokušaju organizacije državnog prevrata u Crnoj Gori su klasičan primjer dezinformacije sa namjerom da se ocrni Rusija.

„Rusija je u više navrata govorila da ni na koji način nije povezana sa bilo kakvim pokušajima organizacije bespravnih radnji u Crnoj Gori. Smatramo da su tvrdnje Podgorice čista izmišljotina kako bi se ocrnila Rusija, da se našteluje javno mnijenje građana Crne Gore da bi zauzeli stavove protiv bratskog ruskog naroda, ali i da se prikriju antideomkratske metode ulaska Crne Gore u sastav NATO-a“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Nešto ranije je Zaharova izjavila i da tvrdnje ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanović o navodnom miješanju Rusije u unutrašnje stvari te zemlje imaju za cilj pravdanje pred sopstvenim građanima zbog ulaska u NATO.

Kako je navela, medijsko praćenje članstva Crne Gore u NATO zasnovano na „špijunomaniji“ i potrebi zaštite od virtuelnog neprijatelja. Prethodno je Darmanović izjavio da je Moskva pokušavala da spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Darmanović: Ruski obavještajci stoje iza pokušaja državnog udara

Uplitanje Rusije u izborne procese drugih država je danas tema o kojoj se gotovo svakodnevno govori, kako na stranicama svjetskih medija, tako i putem izjava dužnosnika raznih država“, rekao je Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore.

To se uplitanje provodi, objasnio je, kibernetičkim napadima, snažnom propagandom, izdašnim financijskim pomaganjem strankama koje se protive NATO-u ili EU-u, obavještajnim radom.

U skladu s doktrinom hibridnog ratovanja ovakve akcije ne provode službene ruske institucije pa Moskva najčešće može reći da iza takvih akcija ne stoji, niti da je s njima upoznata, dodaje Darmanović.

“Ali s druge strane upornim istraživačkim radom se može jasno pokazati bliska povezanost s državnim subjektima”, rekao je.

Sve to se događalo u vrijeme listopadskih izbora u Crnoj Gori, ali s jednom velikom razlikom – u našoj zemlji pokušan je i otvoreni državni udar, uključujući i napad na bivšeg predsjednika vlade. Kako dosadašnji tijek istrage naznačuje, organizatori ove akcije bili su pripadnici ruske obavještajne zajednice”, naglašava Darmanović.

Rusija se u izborni proces u Crnoj Gori uplela pružajući političku, financijsku i medijsku podršku onim snagama u Crnoj Gori koje do dana današnjeg, ni poslije deset godina, nisu prihvatile činjenicu da je Crna Gora samostalna država i da njezina samostalnost neminovno znači članstvo u NATO-u, rekao je.

“Svi njihovi napori bili su motivirani samo jednim ciljem – da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO”, naglasio je šef crnogorske diplomacije.

“Ne očekujemo da će ovaj pritisak stati samim tim što ćemo postati članica NATO-a, ali će tada klima biti drugačija i kao članica kolektivnog sustava sigurnosti s takvim izazovima ćemo se lakše nositi”, ocjenjuje Darmanović.

Govoreći o reakcijama EU-a i NATO-a na te događaje Darmanović je rekao da su crnogorski partneri u tim dvjema integracijama prvo i sami bili zatečeni, kao i cijela crnogorska javnost, no da Crna Gora, nakon što im je predočeno činjenično stanje, u rasvjetljavanju čitavog slučaja i opsežnoj istrazi koja se još uvijek vodi, ima njihovu značajnu potporu i pomoć.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj