IRAČKE SNAGE IZBILE NA GRANICU SA SIRIJOM! SAA uz podršku ruskih helikoptera osvaja Al Tanf, na putu ka glavnom cilju Deir Ez Zoru

U ponedjeljak su  iračke dobrovoljačke jedinice (PMU) napravile veliki proboj prema sirijsko-iračkoj granici došavši do grada Umm al-Jarisa. Taj grad se nalazi tačno na granici pokrajine Niniveh s pokrajinom  Al-Hasakah u sjeveroistočnoj Siriji, koju u ovom trenutku većinom kontroliraju pretežno kurdske snage potpomognute SAD-om.

Mnoge Yazidi milicije, nekada pod okriljem KRG-a Peshmerga, odlučile su se pridružiti PMU-u u njihovoj akciji napredovanja prema granici. Sada, nakon što je oslobodila ovu tačku na sjeveru granice, iračka vojska i dobrovoljci  u vidokrugu imaju grad Al-Qaim, posljednje uporište DAIŠ-a između Sirije i Iraka.

Uskoro potpuno zatvaranje granice

Kao što je ranije javljano, general Qassem Suleimani, nedavno se pojavio na slikama s članovima PMU-a negdje u sjeverozapadnom Iraku, a posjeta je jasno povezana s nedavnom ofenzivom iračkih snaga. Voditelj PMU-a, Hadi Al-Ameri, izjavio je da će se njihove snage početi kretati od Umm al-Jarisa prema Al-Qaimu i dalje, kako bi potpuno zatvorile granicu.

Ako PMU preuzme Al-Qaim, snage DAIŠ-a bit će podijeljene u dva velika džepa, po jedna na svakoj strani granice. Al-Ameri je također izjavio kako se protivi bilo kakvom sudjelovanju SAD-a u tom području te da koordiniraju operacije sa Sirijskim vladom. Osim toga, glasnogovornik PMU Karim Nouri izjavio je kako bi snage PMU-a na kraju mogle prijeći iz Iraka u Siriju u borbi protiv militanata DAIŠ-a ako Damask to odobri.

SAA na putu ka Al Tanfu

U međuvremenu, Sirijska arapska aojska (SAA) napreduje preko sirijske pustinje prema Iraku i vrlo je blizu graničnog prijelaza Al-Tanf, sukobljavajući se s DAIŠ-evim i FSA borcima. Na snimcima se vide helikopteri Mi-24 kako dejstvuju po terorističkoj Slobodnoj sirijskoj armiji. Cilj SAA je da zauzme Al Tanf kako bi oslabio teroriste i spriječio da prvi stignu do Deir Ez Zora.

Barzeh u rukama sirijske vlade, Istočni Damask potpuno slobodan

Sirijske vladine snage preuzele su potpunu kontrolu nad distriktom Barzeh u Damasku, nakon što je posljednja grupa terorista sa svojim porodicama napustila taj dio grada.

Barzeh je jedan od prvih dijelova Damaska koji su pali pod kontrolu sirijske vojske još u jesen 2011. godine. Od 2014. godine u ovom dijelu grada je na snazi bilo primirje, koje su teroristi često kršili artiljerijskim napadima i upadima u dijelove grada koji su u blizini, a koje kontroliše SAA. Oslobađanjem Barzeha sirijska vojska je u potpunosti očistila istočni dIo Damaska od terorista.

 

 

(Global CIR/AMN)

Objavljeno u:

Komentiraj