NAKON HDZ-a SVOJ PRIJEDLOG IZBORNOG ZAKONA IZNIJELA I SDA! Iz OSCE-a poručuju: Ne dolazi u obzir odgađanje izbora

Podijeljena su mišljenja i o Izbornom zakonu BiH. Nakon Prijedloga HDZ-a BiH, i SDA najavljuje da će u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog izbornog zakona BiH. Najavljuju i Prijedlog izmjene Ustava Federacije BiH, nužne za popunjavanje Klubova u Domu naroda Federalnog parlamenta. Iz HDZ-a BiH tvrde da su spremni za razmatranje i ovog i svih drugih prijedloga kojim bi, kako kažu, spriječili da bilo koji narod bira predstavnike drugim narodima.

 

Uz prijedlog izmjene Izbornog zakona koji je u hitnu parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, uskoro će i prijedlog SDA. Još nije okončan, a prioritetno je kažu popunjavanje svih Klubova u federalnom Domu naroda.

Mi moramo osigurati određene proporcije, ali voditi računa o konstitutivnosti naroda na prostoru BiH pa i Federacije, mora se osigurati da iz svakog kantona svaki narod može biti predstavljen, imati mogućnost da bude predstavljen u Domu naroda“, rekao je Halid Genjac, predsjednik GO SDA.

Uz to i popunjavanje Kluba Srba, kojih u nekoliko izbornih godina nije bilo dovoljno izabranih. Uskoro će predložiti nužnu izmjenu federalnog Ustava, a nakon izjašnjenja Suda, koji se očekuje po isteku roka za provedbu, krajem juna, i varijantu izmjene Izbornog zakona. Problem je, tvrde, što je odlukom Ustavnog suda brisan dosadašnji način izbora prema popisu iz 1991 godine, a ostavljena odredba da se to koristi do provedbe Aneksa 7.

Ni o ovom, kao ni prijedlogu HDZ BiH, nije raspravljano na Interresornoj grupi za izmjenu Izbornog zakonodavstva u kojoj su osim državnih parlamentaraca i predstavnici Vijeća ministara te CIK-a. Ranije su se opredijelili da bez širokog političkog konsenzusa neće raspravljati o izmjenama koje su tiču Ustavnih izmjena. Ipak, jasno je da je ovo dijametralan prijedlog stavu HDZ BiH, koji zahtijevaju izbor legitimnih predstavnika naroda. Ipak, poručuju da su u svakom slučaju otvoreni za razgovore i spremni vidjeti i taj i svaki drugi prijedlog.

Praktično smo spremni bjanko potpisati sve ono što rješava ovu problematiku legitimnog izbora, jer do sada je to bilo potpuno nelegitimno. Jer, znate da su predstavnici većinskog naroda u ovom slučaju Bošnjaci birali i predstavnike Hrvatskog i Srpskog naroda u Federaciji“, smatra Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda BiH i član Interresorne radne grupe za prijedlog Izbornog zakona BiH

Da ovo nije dogovor samo dvije stranke, poruka je i nekih drugih parlamentaraca, kojim je kako kažu, rješenje hrvatskog pitanja prioritet.

Naravno da smo spremni razmotriti njihov prijedlog, ali ja bih više volio da gospodin Genjac tvrdi da kontroliraju sve ruke koje SDA ima, puno bi nam lakše bilo raditi“, tvrdi Mario Karamatić, delegat u Domu naroda BiH (HSS).

U odgovoru na ovakav stav, tvrdnja SDA je da bi sve stranke zainteresirane za regularnost izbora trebale poduprijeti prijedlog kojem je cilj jasan i zajednički interes.

Prije svega kvalitetan zakon koji znači provedbu odluke Ustavnog suda, poštivanje Ustava Federacije, poštivanje Konvencija koje su obavezujuće, a tražit ćemo i izjašnjenje Venecijanske komisije o tom prijedlogu“, dodao je Genjac.

Zabrinjava mnoge izostanak kompromisa o svemu ovom jer od toga ovisi imenovanje izvršne vlasti u Federaciji, ali i formiranje Doma naroda BiH.

“Nema govora, ne dolazi u obzir bilo kako odgoditi izbore, izbori hoće biti 2018 godine za kantone, entitete, Predsjedništvo BiH, Parlament. Pitanje jeste kako promijeniti Izborni zakon. Nadam se da je to moguće”, tvrdi Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH.

Vremena za dogovor ima još, uz volju i visok stepen dogovora i za izmjene koje je naložio Međunarodni sud za ljudska prava iz Strazbura, a odavno su na čekanju.

Donosimo ključne odredbe SDA-ovog prijedloga Izbornog zakona

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA i zamjenik na poziciji generalnog sekretara stranke objasnio je javnosti u osnovne odredbe SDA-ovog prijedloga.

On je kazao da će teško biti Ustavnom sudu zaobići činjenicu da postoji prijedlog HDZ-a, koji može isključiti Bošnjake i Hrvate sa značajno velikog područja Federacije BiH iz vlasti.

“Pred nama je veliki broj presuda Ustavnog suda i suda u Strazburu za ljudska prava, i one zahtijevaju promjenu Ustava BiH i FBiH. Interresorna grupa nema kapacitet da se pozabavi tim pitanjem. To je sada pitanje stranaka da nađu rješenje”.

Sda će izaći sa svojim prijedlogom Izbornog zakona, a kako kaže Genjac – tu su tri krupna pitanja.

“Izbor članova Predsjedništva i Doma naroda, oko pitanja Sejdić-Finci. Tu ima kontroverzi. Drugo pitanje je Dom naroda Parlamenta FBiH, proporcionalnost i srpski delegati, te Mostar”, kazao je Genjac.

Presuda Sejdić-Finci je obavezujuća, kaže Genjac, a SDA-ovo stanovnište je da bilo kakve intervencije u Domu naroda i Predsjedništviu BiH nisu moguće bez implementacije te presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

“Presuda Sejdić-Finci je sada u drugom planu. Socio-ekonomske reforme su u prvom planu. Kada dobijemo status kandidata za EU biće lakše. Imamo nastojanje. Mijenjati izbor članova Predsjedništva BiH mimo presude Sejdić-Finci je neprihvatljivo”, ocijenio je Genjac.

Predložit će SDA i provođenje presude Ustavnog suda oko presude u slučaju Ljubić, ali i rješenje koje uvažava posebne odredbe.

“Prijedlog je da se iz svakog kantona bira predstavnik u Domu naroda. Poštovat ćemo proporcionalnost, konvenciju o ljudskim pravima. Svi kantoni i narodi moraju biti prihvaćeni u Domu naroda. Kod HDZ bi se našli u situaciji da svaki novi Zornić može podnijeti apelaciju”, ocijenio je.

Postoji problem oko kompletiranja kluba srpskih delegata u Skupštini kantona – a SDA će predložiti izmjenu, da ako nekog naroda nema dovoljno, da se utvrdi drugim modelom.

“To trebamo riješiti i to treba biti ključno za održavanja izbora. Drugi korak je izbor delegata u Domu naroda, da se osiguraju pretpostavke za konstruisanje vlasti”, izjavio je Genjac za N1.

Hoće li biti rješenja?

“Sve do početka maja 2018. godine je moguće usaglasiti sve što se može primijeniti na izborima. Nakon objave izbora, pet mjeseci prije – nisu moguće intervencije”, kazao je.

Sa strane SDA, tvrdi Genjac, uputit će prijedlog koji ispunjava sve potrebne uslove, ali nije moguće preći preko principa – no ipak se mora kretati u smjeru svega onoga što je obavezujuće.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj