PUTIN SE ‘ODREKAO’ LE PENOVE, A MACRON PORUČIO: Bez Moskve se ne može riješiti nijedno globalno pitanje!

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u ponedjeljak poslije razgovora sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom da vjeruje da mogu da rade zajedno na rješavanju krize u Siriji i da želi  “ojačati” partnerstvo sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

Partneri u borbi protiv terorizma

Emanuel Makron je dodao međutim da upotreba hemijskog oružja u Siriji predstavlja “crvenu liniju” za Francusku i da bi to odmah dovelo do “uzvratnih” mjera. “Naš apsolutni prioritet je borba protiv terorizma, to je nit koja upravlja našom akcijom u Siriji i na tom pitanju želim da ojačamo naše partnerstvo s Rusijom”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Putinom poslije razgovora u dvorcu u Versaju, kod Pariza.

Putin je rekao da su se on i francuski predsednik dogovorili da imaju blisku saradnju u borbi protiv terorzma. On je rekao i da su razgovarali o situaciju i Siriji i naglasio značaj da se obezbjedi sirijska država, što je, po njegovim riječima, od presudnog značaja za borbu protiv terorizma. “Vjerujemo da se, uklanjanjem države, u Siriji neće moći voditi borba protiv terorizma”, rekao je Putin.

Makron je rekao da želi demokratsku tranziciju u Siriji, ali ne po cijenu da ta ratom razorena zemlja postane propala država. Rusija podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada i podržavala ga je tokom cijelog sukoba, dok se Francuska zalagala za to da on ode sa vlasti. Makron je rekao da je takođe razgovorao s Putinom o pravima LGBT populacije u Čečeniji i o položaju nevladinih organizacija u Rusiji, i obećao je da će “konstantno motriti” šta se dešava po tim pitanjima.

Putin: Le Penovu smo primili jer se uvijek zalagal za bolje odnose sa Rusijom

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u podjeljak da su osnovni interesi Moskve i Pariza važniji od trenutne političke klime. “Ubijeđen sam da su osnovni interesi Rusije i Francuske važniji od trenutnog političkog okruženja”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Tass.

Prema njegovim riječima, Moskva i Pariz su riješeni da pronađu zajedničko rješenje problema u Siriji, Ukrajini, Sjevernoj Koreji, vezano za terorizam i nuklearni program.

“Razgovarali smo o krizi u Ukrajini, mogućnostima rješavanja sirijskog problema i naravno, dotakli smo se složene, i u mojoj glavi opasne situacije sa nuklearnim problemom u Sjevernoj Koreji i sa raketnim programom Sjeverne Koreje”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik izjavio je u ponedjeljak da cilj njegovog nedavnog sastanka sa francuskim predsjedničkim kandidatom Marin Le Pen nije bio da utiče na predsjedničke izbore u Francuskoj. “Kada nam je Le Pen zatražila sastanak, nismo mogli da je odbijemo jer je ona uvijek podržala razvoj odnosa sa našom zemljom“, rekao je Putin, ističući da to ne znači da je Moskva htjela tako da utiče na izbore, prenosi Tas s.

Putin je kazao da nema o čemu da se priča kada su u pitanju optužbe da se Moskva miješa u izbore stranih zemalja, navodeći da Makron nije ni pokrenuo to pitanje, prenosi Rojters. Ruski predsjednik se sa Le Penovom, koja je bila protivkandidat Makronu na predsjedničkim izborima, sastao u martu.

Bez Moskve se ne može riješiti nijedno međunarodno pitanje

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu, istakao da se nijedno globalno pitanje ne može razmatrati bez učešća Rusije.

Nijedno međunarodno pitanje se ne može razmatrati bez dijaloga s Rusijom. Stoga, s Rusijom priželjkujem još snažniju saradnju u vezi s ovim pitanjem“, rekao je Macron na konferenciji za medije nakon održanog sastanka.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj