RUSI DEPORTIRALI CRNOGORSKOG POSLANIKA: Miodraga Vukovića na moskovskom aerodromu držali na “ničijoj teritoriji”, bez vode i toaleta

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković zadržan je na moskovskom aerodromu Domodedovo, potvrđeno je crnogorskim “Vijestima” iz izvora bliskih Vukoviću.

Vuković je deportovan jutrošnjim letom za Tivat. On je zadržan “iz političkih razloga” po nekom federalnom zakonu, rekao je “Vijestima” isti izvor. Nalazio se u prostoriji na “ničijoj teritoriji” aerodroma bez vode i toaleta u kojoj do nedavno bilo više desetina ljudi u sličnoj situaciji. Navodno je crnogorskom političaru rečeno da je “persona non grata”, što je termin kojim države proglašavaju nekog nepoželjnom osobom.

Njegovo zdravstveno stanje je loše, rekao je isti izvor. Do Vukovića su nešto prije ponoći po našem vremenu došli službenici ambasade Crne Gore u Moskvi i navodno nisu ni oni znali o čemu se radi. “Ruski ambasador u Podgorici se pravi lud”, tvrdio je ranije sagovornik “Vijesti”.

Kad su mu “nekoliko pripadnika, vjerovatno službe bezbjednosti” rekli da ne može dalje da putuje, nisu mu navodno dali da koristi telefon, niti da ga napuni. Kasnije je stupio u kontakt sa službenicima ambasade Crne Gore. Nakon što je došao predstavnik crnogorske ambasade na aerodrom, kome takođe nijesu htjeli da obrazlože zašto je zadržan, poslaniku DPS-a su navodno nudili da nastavi put u Minsk letom u ranim jutarnjim časovima, ali je on to odbio.

“Hoću samo da se vratim kući”, rekao je on. Vukoviću nije dat nikakav zvanični dokument o zadržavanju od kada je zadržan oko 19:30. Crnogorski ambasador Igor Jovović je navodno kontaktirao ruskog kolegu u Podgorici Sergeja Gricaja, koji je rekao da “ne vjeruje da se to dešava” i da ne može ništa da uradi povodom toga “jer je sad kasno”.

Vukoviću su tada oduzeli pasoš i rečeno mu je da će mu ga vratiti na ulasku u avion. Dva sata mu nije bilo dozvoljeno da komunicira telefonom, a oko ponoći dopustili su da mu kolega, koji je prešao rusku pasošku kontrolu, doda torbu sa ljekovima. Ni na insistiranje predstavnika ambasade, nije mu dozvoljeno da ode do toaleta i osvježi se, tvrdeći da ga nema u tom dijelu aerodroma.

Vuković je kao predstavnik Skupštine Crne Gore sa još jednim saradnikom putovao u Minsk na parlamentarni skup Centralnoevropske inicijative. I njegov saradnik je bio ostao u Moskvi, ali nije zadržan. Vuković je deportovan o trošku Rusije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj