TRUMP ODGOVORIO MERKELOVOJ: Imamo veliki trgovinski deficit sa Njemačkom, a ne plaćaju ni blizu dovoljno za NATO – to ćemo promijeniti!

Nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da SAD i Velika Britanija više nisu pouzdani partneri EU, stigao je odgovor i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Merkel je to izjavila nakon samita G7, koji se održavao u Italiji, a na kojem je Trump imao nekoliko stavova koji se nisu uklapali u dosadašnju politiku i odnose koje su gajili EU i SAD. On se oglasio preko Twittera, a u svojoj objavi napisao je da SAD imaju “masivni trgovinski deficit s Njemačkom” te poručio: “To će se promijeniti.

Merkel: Evropa kao snažan međunarodni faktor sa zajedničkom vanjskom politikom

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u utorak “iznimno važnim” da Evropa postane “faktor koji se angažira na međunarodnoj razini”, posebice zbog smjera kojim SAD vodi predsjednik Donald Trump, ocijenivši istodobno transatlantske odnose unatoč tome “od ključne važnosti”.

Ovo stajalište njemačka kancelarka iznijela je samo dva dana nakon što je u nedjelju, poslije vrlo teškog samita G7, s razočaranjem ocijenila da Evropljani ne mogu više u potpunosti računati na SAD Donalda Trumpa, kojega ostalih šest najrazvijenijih zemalja svijeta nije uspjelo uvjeriti da prihvati pariški sporazum o klimi.

“Transatlantski odnos od najveće je važnosti. Ono što sam rekla jest da, s obzirom na sadašnju situaciju, ima još više razloga zbog kojih u Evropi moramo našu sudbinu držati u vlastitim rukama”, kazala je u utorak Merkel na novinskoj konferenciji nakon sastanka s indijskim premijerom Narendom Modijem.

“Evropa mora biti faktor koji se angažira i na međunarodnoj razini, to smatram iznimno važnim”, dodala je kancelarka. Po njoj je nužno za Evropljane imati “zajedničku vanjsku politiku” kojom bi se, primjerice, navelo na “rješenje sukoba u Libiji”.

‘Oko nekih pitanja nismo tako dobri kao što bismo trebali biti’

“Oko nekih pitanja nismo tako dobri kao što bismo trebali biti, primjerice oko pitanja migracijske politike”, kazala je ona.

Merkel je poput ostalih stranih čelnika u prošlosti inzistirala na potrebi EU-a da se afirmira na međunarodnoj sceni kako bi bolje branio svoje interese. Posljednjih dana Berlin nanovo inzistira na tome cilju povisujući ton u odnosu prema Donalda Trumpa, posebice zbog njegova odbijanja da se izjasni o sporazumu o klimi iz Pariza.

Jesu li Nijemci ‘loši’?

Trump je u četvrtak u Bruxellesu razgovarao s predsjednicima Evropskog vijeća i Komisije Donaldom Tuskom i Jean-Claude Junckerom te im je, po pisanju sedmičnika Spiegel, rekao kako su ‘Nijemci loši, jako loši’.

– Pogledajte milione automobila koje prodaju u SAD-u. Strašno. To ćemo prekinuti – izjavio je Trump.

– Ako netko govori da su Nijemci loši, to ne znači da se to može doslovce prevesti – komentirao je Juncker u Taormini na margini summita G7.

Isto misli i Trumpov ekonomski savjetnik Gary Cohn.

– Rekao je da su loši kad je trgovina u pitanju. Inače nema problema s Njemačkom, samo s njihovom trgovinom – objasnio je Cohn.

Juncker je sugerirao da su Trumpove riječi ‘prenapuhane’ pri prevođenju za članak na njemačkom. Spiegel je koristio riječ ‘böse’, što može značiti i ‘zao’.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj