UJEDINJAVAT ĆU, NEĆU DA DIJELIM! Zaev: Naš cilj su EU i NATO u najkraćem roku

Mandatar za premijera Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da će njegova vlada biti posvećena razvoju ekonomije, jačanju institucija i evroatlantskim integracijama. “Naš cilj je početak pregovora sa EU u najkraćem mogućem roku, kao i članstvo u NATO”, rekao je Zaev obrazlažući program vlade pred poslanicima u Sobranju od kojih je zatražio podršku.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koalicionu vladu je formirao s dvije albanske partije, Demokratskom unijom za integraciju (DUI) i Alijansom za Albance, s kojima ima 62 od 120 poslanika.

Zaev je rekao da će nova vlada raditi na jačanju jedinstva Makedonije, koja će, kako je naveo, biti država svih građana, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadaju.

Ja ću ujedinjavati, neću da dijelim. Sastavljaću, neću da lomim“, rekao je Zaev, navodeći da je Makedoniji potrebna saradnja svih na stvarima koje su važne za građane i državu. Mandatar je najavio oštru borbu protiv korupcije i kriminala, dodajući da više neće biti mjesta za veze i protekcije. Najavio je da će biti sprovedena refoma pravosudnog sistema u skladu s evropskim normama i praksom.

“Došlo je vrijeme za institucije građana. Bićemo još kritičniji prema sebi. Makedonija je zrela za vođenje nove politike. Političari treba da slušaju građane“, rekao je Zaev. On je najavio novi odnos vlade prema privredi i radnicima, kao i povećanje životnog standarda. Najavio je i povećanje minimalne zarade.

“Minimalnu platu ćemo da povećamo za 12.000 denara (oko 24.000 dinara). Naš cilj je da prosječna neto plata bude 30.000 denara”, rekao je Zaev.

Mandatar je rekao da će kao premijer Makedonije raditi na jačanju dobrosusjedskih odnosa u interesu građana. “Građanima Makedonije je dosta zidova i izolacije”, rekao je on.

Nakon ekspozea mandatara, predsjednik Sobranja Talat Džaferi je dao jednosatnu pauzu. Prema Poslovniku Sobranja, rasprava o programu mandatara i prijedlogu sastava vlade može da traje najviše dva dana, odnosno krajnji rok za glasanje za vladu je u srijedu u ponoć.

Džaferi prvu sjednicu skupštine Makedonije počeo na albanskom

Džaferi, prvi Albanac na čelu Sobranja Republike Makedonije, nakon kratkog uvoda na maternjem albanskom, prešao je na makedonski i najavio da će plenarne sjednice parlamenta voditi na makedonskom jeziku.

Primjedbe na pozdravno obraćanje Džaferija na albanskom iznio je poslanik opozicione VMRO DPMNE Antonijo Milošoski, navodeći da po zakonu na svom jeziku mogu da se obraćaju poslanici, ali ne i da se vodi plenarna sjednica.

Milošoski i drugi poslanik VMRO DPMNE Ilija Dimovski su sa govornice poručili da ga ne priznaju kao predsjednika parlamenta, već samo kao kolegu poslanika, na šta je Džaferi odgovorio da će onda sa njima komunicirati na albanskom. 

“Ako mi se obraćate kao poslaniku, u tom slučaju, prema Zakonu o jezicima, imam pravo da koristim svoj maternji jezik”, rekao je Džaferi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj