ZA SVE SU KRIVI ‘HRVAT TITO’ I ‘SLOVENAC KARDELJ’! Borisav Jović se uključio u hajku na Tita: Kod AVNOJ-a je srpski narod grubo izigran,Tito nas je obespravio i vezao u čvor!

Borisav Jović, nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ, bliski saradnik Slobodana Miloševića i jedno vrijeme predsjednik SPS-a, u intervjuu za „Alo!“  je kazao da Milošević nije rasturio Jugoslaviju, već da su to uradili Josip Broz Tito i Edvard Kardelj.

Stvaranje zajedničke države 1918. bila velika politička greška

– Gubici koje je doživio srpski narod krajem 20. vijeka u toku raspada Jugoslavije, građanskog rata i zločinačkog bombardovanja NATO bili su toliko veliki, da se može slobodno reći da su poništili njegova najznačajnija dostignuća iz čitavog vijeka. Srpski narod je izgubio državu koju su njegovi preci platili krvlju pobjedama u Prvom svjetskom ratu, raskomadano mu je jedinstveno nacionalno biće, prognan je sa teritorija na kojima je vijekovima živio, pogaženo mu je ustavno pravo na samoopredjeljenje, zločinačkim bombardovanjem mu je uništena infrastruktura, industrija i mnoge socijalne ustanove, smatra Jović.

–Jugoslavija je bila, prije svega, plod borbe srpskog naroda za slobodu i njegovih uspjeha u Prvom svjetskom ratu. Država u kojoj su živjeli svi Srbi. To je bio dovoljan razlog da Srbi ne budu za rasturanje Jugoslavije, pa makar bila i nepravedna prema njima. Već stvaranjem zajedničke države 1918. sa Hrvatima i Slovencima, što se pokazalo kao velika politička greška, koju je srpski narod skupo platio, mnoge političke aktivnosti Hrvata i Slovenaca pokazale su da njima nije bilo do zajedništva, nego do nacionalnih država. Takvo su ponašanje zadržali do rasturanja Jugoslavije, nastavlja svoje izlaganje nekadašnja desna ruka Slobodana Miloševića.

Tito je toliko obespravio Srbe i vezao ih u čvor da ne mogu više djelovati kao cjelina

– Komunistička partija Jugoslavije, na svom četvrtom kongresu u Drezdenu, zauzela je stav da je Jugoslavija vještačka tvorevina u kojoj Srbi eksploatišu druge narode i da je zadatak komunista njeno rasturanje na više nacionalnih država, s tim da se Albancima i Mađarima pomogne u priključivanju matičnim državama, a da se srpskom narodu oduzme pozicija koju ima. Kongres je dao ovlaštenje komunistima da u cilju ostvarenja ovih odluka, po potrebi, sarađuje i s Antom Pavelićem. Kod AVNOJ-a je srpski narod grubo izigran. Tito je toliko obespravio Srbe i vezao ih u čvor da ne mogu više da djeluju kao cjelina.

Borisav Jović
Borisav Jović, Foto: Wikipedia

– Srpski narod je više od pola vijeka slavio datum (29. novembar)  kada je bjesomučno prevaren da se u njegovo ime donesu tako krupne odluke, a o kojima nije mogao da izrazi svoj stav. Broz je onemogućio srpskom narodu da sve do završetka rata osnuje svoje institucije, antifašističko vijeće i komunističku partiju, kao što su to u toku rata, a prije Drugog zasijedanja AVNOJ-a, učinili svi drugi. Josip Broz je na taj način oduzeo srpskom narodu mogućnost da se izjasni kao nacija, a sam je odredio svoje najbliže saradnike i potčinjene da zastupaju srpski narod. I na samom kraju, učinjen je krupan korak na obespravljivanju srpskog naroda time što mu je oduzeto pravo na nacionalno jedinstvo. Svaki pokušaj djelovanja kao cjeline smatran je velikosrpskim nacionalizmom i suprostavljenjem Brozvoj politici.

Vidite, kada je formirana NDH, gde je počeo masovni progon i pokolj Srba, u isto vrijeme u Srbiju je došao Josip Broz, Hrvat, generalni sekretar KPJ, da obavi zadatke sa svog kongresa. Stavio se na čelo srpskih partizanskih jedinica da bi se pomoću njih u pogodnom trenutku dočepao vlasti, koja mu je bila neophodna za sprovođenje drezdenskih odluka, nastavlja Jović.

Jesu li ‘Hrvat Tito’ i ‘Slovenac Kardelj’ krivi i za Kosovo i ‘Republiku Srpsku Krajinu’?

–Jugoslavija je kao država praktično  onesposobljena Ustavom iz 1974. Srpski političari nisu primijetili da se na taj način malo-pomalo ukidala zajednička država i nikada se tome nisu suprotstavljali. U jednom razgovoru sa Stevom Krajačićem, Tito je priznao da je takvo rješenje zahtijevao od Kardelja, kome je dao zadatak da pripremi ustav (iz 1974.) po kojem bi Hrvatska mogla da se izdvoji iz Jugoslavije sa teritorijama na kojima žive Srbi. Takvo ustavno rješenje, koje nije uvažavalo prava svih naroda, dovelo je do međunacionalnih sporova i na kraju do građanskog rata, u kojem je srpski narod najviše izgubio, kaže Jović

– Konačni efekat te politke jeste da je srpskom narodu oduzeta država, da su mu otete teritorije na kojima je vijekovima živio, da je prognan, ekonomski unazađen, pred čitavim svijetom predstavljen kao krivac i drakonski kažnjen. Josip Broz je u potpunosti ostvario zadatke dobijene na Četvrtom kongresu KPJ bez ozbiljnijih otpora srpskih političara, štaviše, uz njihovu pomoć da srpski narod upregne da decenijama radi za politiku koja ga je na kraju satrla, kategoričan je nekadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ.

– Plan o rasturanju Jugoslavije započeo je da se realizuje kada je to odgovaralo velikim silama sa zapada, a one su ga svesrdno potpomagale naoružavanjem Hrvatske i Slovenije i na svaki drugi način. Otpor srpskog naroda žestoko je kažnjen i bombardovanjem i otimanjem Kosova i Metohije. Ostalo je od drezdenskog plana još samo da se riješi mađarsko pitanje.

Kakva je uloga Slobodana Miloševića u svemu tome?

Srbija i srpski narod su bili u takvoj poziciji da bez obzira na to ko je vladao, nije mogao da ih spasi od zla. Posebno poglavlje sam napisao o Miloševiću i promjenama u Srbiji poslije čuvene Osme sjednice te njegovim metodama vladavine, koju sam nazvao apsolutističkom, rekao je Borisav Jović najavljujući tako svoju novu knjigu  „Kako su Srbi izgubili vijek“

 

•••

I tako, dok se na svim stranama rehabilituju fašisti, a njihovi zločini minimiziraju, u javnosti se pokušava nametnuti teza o Titu zločincu, diktatoru i najvećem svjestkom zlu. Ironija je u tome, što to isti Hrvati, a dijelom i Slovenci koje Jović proziva da im je ‘Tito najviše išao na ruku’, danas organizuju ‘smotre ustašstva’ na kojima blate lik i djelo čuvenog Maršala. I sama bista lidera Jugoslavije izbačena je iz Kolindinih predsjedničkih dvora, a posebna priča je obilježavanje ‘Bleiburga’ i sve ono što prati takve manifestacije.

Sa druge strane, Bošnjaci, koji samo Titu i antifašističkom pokretu mogu zahvaliti što imaju kakvu-takvu državu, sada se upiru da dokažu tzv. ‘partizanske zločine’, dodvoravajući se tako fašističkim ideologijama susjeda i komšija. Zaista je porazno da država koja je majka Jugoslavije, budući da je prvo zasijedanje AVNOJ-a održano upravo na njenoj teritoriji, zemlja koju su još četrdesetih htjeli podijeliti i dio pripojiti Srbiji, a drugi Hrvatskoj, što je spriječio lično Tito, danas nema sluha za svoju slavnu antifašističku prošlost.

Neka se upitaju i jedni i drugi i treći šta bi to mogli ‘osamostaliti’ devedesetih da nije bilo Tita, NOB-a, revolucije i pobjede nad fašizmom.

(Global CIR)

 

Komentarion this Post

 1. Ti si za sve kriv i Milošević !!!!

  Reply
 2. JasKo

  Srbija se svojim Ustavom od 28. IX 1990. otcijepila od SFRJ – PRVA! (To je skoro pa godinu dana prije Slovenije!). S druge strane, nijedno od dva ponuđena referendumska pitanja u Hrvatskoj, 1990. nije bilo da li se želi živjeti u sopstvenoj državi! Zvuči nevjerovatno, ali je samo Hrvatska JOŠ UVIJEK, u – SFRJ!

  Reply
  • Šime

   Istina. Tuđman je uglavnom spominjao konfederaciju, ali ljudi su ionako popušili sve moguće mitološke boleštine i vrednovali su najzadrtije. Sve u svemu, svi su ispali jeftini jadnici da nisu mogli jeftiniji i ne žalim ih ni malo.

   Reply
 3. DRMAGU

  HALO!!! NEPRLJAJ TITU . BILO TI JE DOBRO DOK SMO ŠKOLOVALI I PRED PUNE JASLE POSTAVILI.
  ZA TVOJU I MILOŠEVIĆEVU DOBROTU ZNAMO. OD KADA STE VI POČELI DA VLADATE, SVAKI DAN NAM JE BIGORI IGORI DO DANA DANAŠNJEG I SA OVIM VAŠIM UČENICIMA.
  DOK JE TITO BIO SVAKIM DANOM SMO NAPREDOVALI I BILO NAM JE BOLJE. AKO NEVERUJEŠ PITAJ NAROD I NE PLJUJ PO ONOME KO JE NARODU DAO CELOG SEBE, JER ĆEŠ BITI ISPLJUVAN OD NARODA I ANATEMISAN. PRESTANI DA VREĐAŠ NAROD KOJI JE POŠTEN ALI NIJE LUD .
  IZDALI STE NAS I ODVELI U POGROM.. ZAR ZA TO TREBA DA VAM KAŽEMO HVALA ?

  Reply

Komentiraj