ANGELA MERKEL DALA ERDOGANU DVIJE SEDMICE ROKA! Der Spiegel: Na sastanku Merkel – Erdogan nije bilo napretka, Nijemci gotovo sigurno napuštaju Incirlik!

Prije donošenja konačne odluke o budućnosti njemačkih postrojbi u Turskoj bazi İncirlik, Njemačka će sačekati još dvije sedmice kako bi Ankara razmotrila svoj potez da blokira posjetu njemačkih zastupnika  zračnoj bazi, objavio je Der Spiegel u subotu.

Na sastanku Erdogan-Merkel nije bilo napretka

Najviši njemački dužnosnici iz ministarstava vanjskih poslova i odbrane izvijestili su o ovome parlamentarce u petak, a konačna odluka će se poduzeti nakon  dvije sedmice razgovora između Berlina i Ankare, javlja Turkish Minute.

Konstatirajući kako dužnosnici stranih službi i ministarstva odbrane vjeruju da predsjednik Recep Tayyip Erdoğan neće promijeniti svoj stav o tom pitanju, Der Spiegel je istaknuo kako tokom sastanka između njemačke kancelarke Angele Merkel i Erdogana nije zabilježen nikakav napredak.

Ponekad mogu postojati i oni koji otvoreno podržavaju teroriste među njemačkim zastupnicima. … Kazali smo da neki koji otvoreno podržavaju teroriste i gotovo djeluju zajedno s njima neće biti dobrodošli. Trenutno, naši ministri vanjskih poslova raspravljaju o tom pitanju, a mi ćemo poduzeti korake u skladu s tim “, rekao je Erdoğan pri povratku u Tursku iz Bruxellesa, izvijestio je u subotu Hurriyet Daily News.

Njemački parlamentarci trebali posjetiti kurdski grad Diyarbakir

U razgovoru s medijima uoči sastanka u Bruxellesu Merkel je zaprijetila povlačenju njemačkih vojnika iz turske zračne baze u İncirliku, izvijestio je Deutsche Welle.

Ja ću vrlo jasno naglasiti turskom predsjedniku tokom razgovora da je neophodno da se našim vojnicima mora omogućiti da primaju posjete članova njemačkog Bundestaga “, kazala je Merkel, razgovarajući s medijima prije sastanka s Erdoganom.

Trodnevna posjeta koji je trebalo započeti u četvrtak uključivala je boravak u Istanbulu, Ankari i u najvećem gradu turskog Kurdistana Diyarbakiru.

Čavušoglu: Njemačka podržava sve što je protiv Turske

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu rekao je danas da zasad nije moguće dozvoliti posjetu nemačkih poslanika trupama stacioniranim u vazduhoplovnoj bazi Incirlik, ali postoji šansa da će Ankara preispitati tu odluku ukoliko Berlin preduzme „pozitivne korake“.

„Vidimo da Njemačka podržava sve što je protiv Turske. Pod ovim okolnostima nije moguće da sada otvorimo vrata Incirlika za njemačke poslanike… Ukoliko preduzmu pozitivne korake u budućnosti, možemo da promijenimo odluku“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za štampu u Ankari.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj