POLOŽIO ZAKLETVU! Vučić preuzeo dužnost predsjednika Srbije: Nastavljamo evropski put, moramo biti otvoreni i osloboditi se mitova

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Skupštini Srbije i preuzeo dužnost predsjednika Srbije. Zakletvu je položio na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju.

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni dIo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savjesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”, stoji u tekstu zakletve.

Tražiti novu šansu

Vučić je za predsjednika izabran u prvom krugu izbora 2. aprila sa osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača. “Prestali smo da se molimo bilo kome za mrvice, ali smo počeli da vjerujemo, u sebe, i u Srbiju i na svemu tome, na toj promjeni, izgradili smo temelj sopstvene budućnosti, i budućnosti ove zemlje”, poručio je danas Aleksandar Vučić u prvom obraćanju u svojstvu predsjednika Srbije. “Na tom temelju nameravam, zajedno sa Vladom Srbije, da nastavim da gradim. Da dižem, zajedno sa svima u Srbiji, sprat po sprat, stepenik po stepenik, ploču po ploču, bez želje da tu građevinu ikada završim, već da je samo podignem dovoljno visoko, dovoljno stabilno, da drugi, poslije mene, poslije nas, mogu da odu u neslućene visine”, poručio je obraćajući se poslanicima i gostima u Skupštini Srbije, a nakon što je položio zakletvu kao novi predsjednik.

Zahvalivši najprije svim prethodnim predsednicima Srbije, posebno Tomislavu Nikoliću, on je najbrojao kojih će se principa, načela i zakonitosti držati tokom mandata koji je započeo. Kako je rekao Vučić, nema nikakvu sumnju u to šta činiti, a to, između ostalog, podrazumijeva da će krenuti po regionu tražeći novu šansu za sve koji žive na ovom terenu. “I neću to raditi zato što Srbija od bilo koga strahuje, nego, upravo suprotno, radiću to baš zato što smo svaki strah ostavili iza sebe“, poručio je novi predsjednik Srbije.

Otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Najavio je otvaranje unutrašnjeg dijaloga o pitanju Kosova i Metohije, uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav Srbije. “Moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali i olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog, po tom pitanju, možda je i važniji od onog kojeg treba da vodimo sa Albancima”, rekao je Vučić. Kako je naveo, Srbija je ozbiljna, jaka država, koja može da se odbrani, koja je posvećena svojoj slobodi i svojoj sigurnosti, i koja, upravo zato, uvijek može, i hoće, da svakome pruži ruku, bez straha šta će se toj ruci desiti.

“Da, želimo da popravljamo odnose sa Hrvatskom, hoćemo dalje da unapređujemo saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom, ali i Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom”, bio je izričit Vučić. Mi ne sumnjamo ni u koga, dodao je, ali i poručio da niko ne treba da sumnja u nas, ni u našu posvećenost miru, ni u našu spremnost da se odbranimo. “Baš kao što ne treba da bude sumnje ni u evropski put kojem smo se posvetili. I to nije fraza, ili usputna obavezna rečenica koju su svi političari na Balkanu naučili. Želimo da gradimo demokratsko društvo i baš taj i takav tip društva jeste osnovni razlog našeg upornog i istrajnog opstajanja na evropskom putu. Nastavićemo taj put, ne moleći nikoga ni za šta, ali čvrsto vjerujući u sebe i reforme koje možemo i moramo da uradimo. Opet, ne zbog Evrope, već zbog nas”, naveo je Vučić.

Dodao je i da nikome neće poći za rukom da naruši iskreno prijateljstvo Srbije sa Ruskom Federacijom. Govorio je o povezivanju tržišta zapadnog Balkana, ali i o tome da će uvijek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, jer, kako je objasnio, time ‘štitimo naše Srbe i time čuvamo i branimo mir’.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj